Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 2. 09:54

Megússza a novemberi tiltást az Egyesült Államokban a TikTok

Három ismert amerikai tartalomkészítőnek köszönheti a győzelmet a platform.

Újabb győzelmet könyvelhet el az Egyesült Államokban a TikTok: Wendy Beetlestone, Pennsylvania egyik szövetségi bírójának döntése értelmében a szolgáltatás elkerülheti az eredetileg november 12-re kilátásba helyezett tiltást, amely elérhetetlenné tette volna a videómegosztót az országban.

A döntés érdekessége, hogy az nem a TikTok, hanem három, a platformon méretes követőbázissal rendelkező, egyesült államokbeli tartalomkészítő által indított per eredménye. Douglas Marland, Alec Chambers és Cosette Rinab keresetében arról beszélt, a TikTok betiltása megfosztaná őket bevételi forrásuktól, hiszen az országban elvesztenék a hozzáférést követőikhez, illetve ahogy a TechCrunch idézi, a platform által biztosított "professzionális lehetőségeknek" is búcsút inthetnének, mint például a különböző szponzorációk.

tiktokilllll

A TikTok az ősz folyamán többször is győztesen került ki a jogi csatározásokból, az USA kormányzatának eredeti döntése alapján már szeptember 27-én érvénybe lépett volna a szolgáltatásra vonatkozó első korlátozás, amelynek értelmében annak mennie kellett volna a Google és az Apple alkalmazásboltjaiból. Végül a felelős szövetségi bíróság határozatlan idejű halasztás mellett döntött, noha a november 12-re kiírt tiltáson, amely a TikTok telepített példányait is használhatatlanná tette (volna), nem változtatott.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Most ugyanakkor az eddig kőbe vésettnek tűnt dátumot is eltörölte a bíróság, amely indoklásában úgy fogalmaz, a kormányzat a TikTok esetében csupán elméleti nemzetbiztonsági kockázatokról beszél, amelyeknél (legalábbis amíg azok súlyossága be nem bizonyosodik) a platformot használó amerikai tartalomkészítők és azok követőinek érdekei többet nyomnak a latban. Ahogy a bíró is rámutatott, az Egyesült Államokban a TikTok mintegy százmillió aktív felhasználóval rendelkezik, amelyek fele napi szinten használja az alkalmazást.

Mindeközben tovább folynak a tárgyalások a TikTok új tulajdonosi struktúrájának kialakításáról, amelynek értelmében a szolgáltatás egy új vállalatba szerveződik, TikTok Global néven. Ebbe az eredeti tulajdonos, azaz a kínai ByteDance mellett az Oracle és a Walmart is bevásárolja magát, összesen 20 százalékos tulajdonrészt szerezve a cégből. Az üzletre korábban Donald Trump amerikai elnök is áldását adta.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról