Szerző: Hlács Ferenc

2020. szeptember 21. 10:26

Rendeződni látszik a TikTok helyzete az Egyesült Államokban

Az app a hétvégén majdnem tiltólistára került, végül azonban Washington rábólintott az új cégbe történő kiszervezésre - amelynek ötödén az Oracle és a Walmart osztozik.

Viharos hétvégén van túl a TikTok és a WeChat: míg néhány napja úgy tűnt, mindkét alkalmazásnak mennie kell az Egyesült Államokban elérhető alkalmazásboltokból, az appok most haladékot kaptak, illetve a TikTok helyzete is rendeződni látszik, méghozzá Donald Trump amerikai elnök eredeti megkötéseihez képest jelentős engedmények mellett. Pénteken még úgy tűnt, a hét végére a TikTok felkerül a régóta emlegetett tiltólistára, szombaton azonban fordult a videós közösségi oldal szerencséje: az amerikai elnök bejelentette, "áldását adja" a TikTok és az Oracle korábban már belengetett üzletére, amelyhez időközben a Walmart is csatlakozott.

20 SZÁZALÉK AMERIKAI TULAJDONBAN

Washington eredetileg nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva TikTok komplett egyesült államokbeli üzletágának eladását követelte az appot fejlesztő ByteDance-től, a kínai cég ugyanakkor mereven elzárkózott attól, hogy a hírfolyamok mögött dolgozó algoritmusait amerikai kézbe adja. Korábban olyan pletykák is felröppentek, melyek szerint a kínai kormányzat inkább hagyná bedőlni a TikTok egysült államokbeli szárnyát, mint hogy az, illetve annak szellemi tulajdonai valamely amerikai cég tulajdonába kerüljenek.

Múlt héten a ByteDance már arról beszélt, alternatív megoldásként önálló entitásba szervezné ki a TikTokot, amelyből a korábbi lehetséges felvásárlópartnerként emlegetett Oracle is részesedést kapna. Most úgy tűnik erre bólintott rá Washington is, a tulajdonosi kör pedig az Oracle mellett a Walmarttal is bővül. A megállapodás értelmében a TikTok Global névre hallgató új vállalat tőzsdére vonulás előtti finanszírozási körébe az Oracle és a Walmart egyaránt beszáll, és összesen 20 százalékos részt kapnak majd az új cégből - 80 százalék tehát marad a ByteDance birtokában, amely meglévő algoritmusait sem adja át az amerikai partnereknek. Az új vállalat székhelye az USA-ban lesz, ahol a várakozások szerint 25 ezer munkahelyet teremt. Az üzlet részleteinek kidolgozása jelenleg is folyik.

tiktokilllll

Az elnöki jóváhagyásnak hála a TikTok egy hetes haladékot kapott, így szeptember 27-ig még biztosan maradhat az alkalmazásboltokban, mint a Google Play Store vagy az Apple App Store. A feleknek tehát a hét végéig van idejük véglegesíteni a megállapodást, különben az eredetileg múlt szeptember 20-ra kilátásba helyezett tiltás léphet érvénybe - eszerint egyébként a TikTok, az említett WeChat, illetve azok frissítései sem lehetnek elérhetők az országban hozzáférhető alkalmazásboltokból, továbbá más appok sem használhatnak a TikTokból származó kódot. A tiltás a WeChat fizetésfeldolgozási funkcióját is elvágja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Noha mindkét app számára komoly csapást jelenthetnek a sorolt intézkedések, azok még nem jelentik a TikTok teljes kizárását az Egyesült Államokból - korábban Donald Trump november 12-ig adott haladékot a ByteDance-nek, hogy a közösségi app kapcsán felmerült biztonsági aggályokat orvosolja. Most úgy tűnik, ez az új megállapodással, illetve az Oracle "megbízható technológiai partneri" szerepével sikerülhet. Eközben a WeChat egy kaliforniai bíró előzetes végzésének hála maradhatott az alkalmazásboltokban, jelen állás szerint a TikTokhoz hasonlóan szeptember 27-ig.

Úgy tűnik tehát a kínai appok, de legalábbis a TikTok kálváriája a végéhez közelít, és az új vállalatba kiszervezett, egyesült államokbeli központú közösségi felület, az Oracle-lel és a Walmarttal a háta mögött már el tudja oszlatni a kormányzat nemzetbiztonsági aggályait. Persze a ByteDance és az amerikai felek rendkívül hullámzó tárgyalásait végignézve az sem lenne meglepő, ha a következő napokban lennének még fennakadások az egyeztetések során.

a címlapról