Szerző: Koi Tamás

2020. október 29. 13:09

Kezdi nyilvánosan is belátni problémáit a Nokia

Minden szükséges lépést megtesz a Nokia annak érdekében, hogy az 5G-s mobilhálózatok globális térhódításában szerephez jusson, így a cég kész újabb erőforrásokat átcsoportosítani a kutatás-fejlesztés területére. A kínai gyártók szorongatása jól jön a finneknek, de intő jel, hogy az elmúlt időszakban nem várt irányból kaptak hatalmas pofont.

Megvágta az idei évre vonatkozó profitelőrejelzését a mobilhálózati berendezéseket gyártó finn Nokia - az intézkedés része az új, augusztusban érkezett új cégvezető, Pekka Lundmark stratégiájának, aki saját bevallása szerint minden szükséges lépést kész megtenni annak érdekében, hogy cége az 5G-s mobilhálózati berendezések piacán versenyképesebb termékportfólióval képviselhesse magát. 

A finn gyártó negyedéves jelentésének ismertetését követő konferenciahívás során Lundmark közölte, további szerkezeti átalakulások várnak a cégre, mely az Alcatel-Lucent 2016-os felvásárlása óta nehezen találja helyét, az új generációs hálózati komponensek fejlesztésében pedig lemaradt riválisaitól, a svéd Ericssontól és a kínai Huaweitől. Elemzői vélemények szerint a Nokia újbóli felemelkedésének első lépéseként a vezetés végre nyíltan beszél a cég problémáiról, illetve felismerte, hogy a gödörből csak a K+F tevékenységre fordított források jelentős növelésével vezethet kiút. A befektetők ugyanakkor nem fogadták lelkesen az új stratégiai iránymutatást, a Nokia papírjai egy nap alatt 18%-ot veszítettek értékükből.

lundmark

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A konferenciahíváson Lundmark többek közt említést tett egy a cég számára rendkívül fájó tenderbukásról is. A finneket az ebben az üzletágban az anyaországon kívül éppen csak szárnyait bontogató Samsung Electronics mobilhálózati divíziója ütöttek ki az amerikai Verizon Wireless nyári 5G-s tenderén, melynek értéke elérte a 6 milliárd dollárt. A Nokia vesszőfutása már ezt megelőzően a tavalyi évben kezdett igazán látványossá válni. A cég éppen egy évvel ezelőtt befagyasztotta az osztalékfizetést, illetve idén több felsővezetőt - többek közt Lundmark elődjét - is lecserélt. Közvetlenül a menedzsment átalakítását megelőzve idén év elején a legnagyobb európai távközlési óriástól, a Deutsche Telekomtól kiszivárgott egy belső feljegyzés, ami olyan megállapításokat tartalmazott, mely kifejezetten kínosan érintette a Nokiát. 

A finn cég számára ezzel együtt bevallottan komoly üzleti lehetőség, hogy egyre több európai ország dönt úgy, a jövőben nem működik együtt kínai beszállítóval. A cég vezetése szerint mindez hozzájárulhat majd ahhoz, hogy a Nokia pénzügyi szempontból újra stabil, növekedő pályára álljon a jövő évtől kezdődően. 

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról