Szerző: Koi Tamás

2020. október 29. 13:09

Kezdi nyilvánosan is belátni problémáit a Nokia

Minden szükséges lépést megtesz a Nokia annak érdekében, hogy az 5G-s mobilhálózatok globális térhódításában szerephez jusson, így a cég kész újabb erőforrásokat átcsoportosítani a kutatás-fejlesztés területére. A kínai gyártók szorongatása jól jön a finneknek, de intő jel, hogy az elmúlt időszakban nem várt irányból kaptak hatalmas pofont.

Megvágta az idei évre vonatkozó profitelőrejelzését a mobilhálózati berendezéseket gyártó finn Nokia - az intézkedés része az új, augusztusban érkezett új cégvezető, Pekka Lundmark stratégiájának, aki saját bevallása szerint minden szükséges lépést kész megtenni annak érdekében, hogy cége az 5G-s mobilhálózati berendezések piacán versenyképesebb termékportfólióval képviselhesse magát. 

A finn gyártó negyedéves jelentésének ismertetését követő konferenciahívás során Lundmark közölte, további szerkezeti átalakulások várnak a cégre, mely az Alcatel-Lucent 2016-os felvásárlása óta nehezen találja helyét, az új generációs hálózati komponensek fejlesztésében pedig lemaradt riválisaitól, a svéd Ericssontól és a kínai Huaweitől. Elemzői vélemények szerint a Nokia újbóli felemelkedésének első lépéseként a vezetés végre nyíltan beszél a cég problémáiról, illetve felismerte, hogy a gödörből csak a K+F tevékenységre fordított források jelentős növelésével vezethet kiút. A befektetők ugyanakkor nem fogadták lelkesen az új stratégiai iránymutatást, a Nokia papírjai egy nap alatt 18%-ot veszítettek értékükből.

lundmark

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A konferenciahíváson Lundmark többek közt említést tett egy a cég számára rendkívül fájó tenderbukásról is. A finneket az ebben az üzletágban az anyaországon kívül éppen csak szárnyait bontogató Samsung Electronics mobilhálózati divíziója ütöttek ki az amerikai Verizon Wireless nyári 5G-s tenderén, melynek értéke elérte a 6 milliárd dollárt. A Nokia vesszőfutása már ezt megelőzően a tavalyi évben kezdett igazán látványossá válni. A cég éppen egy évvel ezelőtt befagyasztotta az osztalékfizetést, illetve idén több felsővezetőt - többek közt Lundmark elődjét - is lecserélt. Közvetlenül a menedzsment átalakítását megelőzve idén év elején a legnagyobb európai távközlési óriástól, a Deutsche Telekomtól kiszivárgott egy belső feljegyzés, ami olyan megállapításokat tartalmazott, mely kifejezetten kínosan érintette a Nokiát. 

A finn cég számára ezzel együtt bevallottan komoly üzleti lehetőség, hogy egyre több európai ország dönt úgy, a jövőben nem működik együtt kínai beszállítóval. A cég vezetése szerint mindez hozzájárulhat majd ahhoz, hogy a Nokia pénzügyi szempontból újra stabil, növekedő pályára álljon a jövő évtől kezdődően. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.