Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 29. 11:05

Jelentős tendergyőzelem a Nokiánál

A viszontagságos tavalyi év vége, és idei évkezdet után végre jó hír is érkezik a finn Nokia háza tájáról. Az Ericsson melletti második európai mobilhálózatieszköz-gyártó jelentős tendergyőzelmet aratott a legnagyobb brit mobilszolgáltatónál, a BT-hez tartozó EE-nél.

Nem indult túl rózsásan a finn mobilhálózatieszköz-gyártó, a Nokia 2020-as éve, a fennállásának eddigi talán legnehezebb időszakát megélő cég azonban az új menedzsment irányításával megnyerte az első jelentős európai tenderét. A vállalat a legnagyobb angol távközlési szolgáltató, a BT mobilhálózati leányának, az EE-nek lesz az exkluzív 5G-s RAN (rádiós hozzáférési hálózat) beszállítója a szigetország egyes területein.

A Nokia számára ez a tendergyőzelem már csak azért is különös jelentőségű, mivel a cég által gyártott berendezésekkel ellátott területek mérete nőhet, így nem hivatalos információk szerint a finnek a BT 5G-s rádiós eszközállományának 63%-ára nyertek megbízást, ami mintegy 11600 bázisállomást jelent országszerte. A Nokia jelenleg is beszállítója a BT-nek, a cég eszközei Londonban, Anglia középső részén, illetve bizonyos vidéki régiókban üzemelnek, ám az újonnan létrejövő szerződés értelmében ehhez további városok és települések csatlakoznak majd.

bt_tower_london

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A BT ugyanakkor éppúgy több beszállítóra építi hálózatát, mint más, nagyobb európai távközlési cégek, így éppen idén áprilisban jelentették be a felek, hogy az Ericsson nyerte el a szolgáltató maghálózati berendezések beszállítására vonatkozó tendert. Az üzlet értékét sem az Ericsson tendergyőzelme során, sem most nem hozták nyilvánosságra a felek.

A szolgáltató hálózatában emellett jelen vannak a kínai Huawei berendezései is, ám ezek kivezetését már korábban eldöntötte a szolgáltató, az európai beszállítók sikereihez pedig nagy mértékben hozzájárult a Johnson-kabinet nyári döntése, mely alapján 2021-től egyetlen brit szolgáltató sem vásárolhat mobilhálózati eszközöket kínai beszállítótól,  2027-re pedig teljesen el kell tűnnie a Huawei eszközeinek az ország 5G-s hálózataiból. 

A Nokia számára a mostani tendergyőzelem úgy kellett, mint egy falat kenyér, miután a finn céget egykori egyik legnagyobb amerikai partnere, a Verizon Wireless szeptember elején lényegében kikosarazta, amikor a dél-koreai Samsunggal kötött mintegy 6,6 milliárd dollár értékű üzletet az 5G-s rádiós hozzáférési hálózat kiépítésére.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról