Szerző: Koi Tamás

2020. február 19. 13:44

Átalakul a Nokia menedzsmentje

Az év elején átalakította menedzsmentjét a Nokia, ám a személyi változásokat csak most erősítették meg hivatalosan. A cégnél megszűnik az egyik kulcspozíció, a vezetés reményei szerint az átalakuló szervezet hatékonyabban lesz majd képes felvenni a versenyt a konkurensekkel, így elsősorban a svéd Ericssonnal vagy a kínai Huawei-jel.

Átfogó szervezeti struktúra-átalakítási programja részeként megszüntette a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíciót az elsősorban mobilhálózati gyártó finn Nokia. A cég menedzsmentje az év elején hozta meg az ezzel kapcsolatos döntést, ugyanakkor csak most jelentette be hivatalosan, hogy az átalakulások részeként megválik Ursula Soritsch-Reniertől, akinek a területét a jövőben a finnek szoftverrészlegéért (Nokia Softwere) felelős alelnöke, egyben a cég digitális megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese, Bhaskar Gorti veszi át.

A Nokia kemény, kihívásokkal teli éven van túl, elsősorban az 5G-s hálózatok építésével összefüggő, egyre keményebbnek tűnő konkurenciaharc hatására. A cég európai (Ericsson) és kínai (Huawei, ZTE) riválisokkal is szembe kell nézzen, jóllehet a cégnek így is sikerült néhány jelentős beszállítói szerződést kötnie, illetve szándéknyilatkozatot aláírnia tavaly - elsősorban a tengerentúlon (a Nokiának jelenleg 66 5G-s hálózat kiépítésére vonatkozóan van aláírt szerződése, ebből 19 már legalább részben működik). 

15_12_ursula_soritsch-renier_gkr_0588
Ursula Soritsch-Renier, a nokia leköszönő műszaki vezérigazgató-helyettese

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A vállalat számára idén új lehetőségek nyílhatnak meg, amennyiben a kínai eszközgyártók, így elsősorban a Huawei több országban, illetve régióban is korlátozó intézkedések hatálya alá kerül amerikai politikai nyomásra. Az 5G-s hálózatok biztonságával kapcsolatos aggályok, illetve a szigorúbb szabályozásnak való megfelelés ugyanakkor minden gyártó számára új kihívást jelentenek leginkább Európában, ahol eleve rendkívül szegmentált a szolgáltatói piac, illetve az uniós tagállamok lényegében saját belátásuk szerint vezethetnek be különféle intézkedéseket a mobilhálózatok felől érkező támadások visszaszorítása érdekében.

A Nokia ráadásul iparági bennfentes vélemények szerint nem feltétlenül tudja tartani a technológiai versenyt a nagyobb riválisokkal, erre utalt legalábbis egy nemrég a Deutsche Telekom berkeiből kiszivárgott jelentés, melyből egyebek mellett kiderül, hogy a cégcsoport 12 leányvállalata közül a Nokia ma már csak egyetlen esetében tudta megtartani korábbi pozícióját, emellett a cég volt a legrosszabbul teljesítő gyártó az 5G-s teszthálózatok kiépítése és üzemeltetése során.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról