Szerző: Hlács Ferenc

2020. szeptember 22. 09:27

7,5 milliárd dollárért veszi meg a Bethesda anyacégét a Microsoft

A ZeniMax Mediával többek között a Bethesda Softworks, az id Software és jól ismert játékaik is a redmondi céghez kerülnek.

Történelmi jelentőségű felvásárlásra készül a Microsoft, a redmondi óriás bejelentette, akvirálja a ZeniMax Mediát - amely többek között a jól ismert, 34 évvel ezelőtt alapított Bethesda Softworks videojáték-kiadó anyacége. A vállalat mintegy 7,5 milliárd dollárért cserél gazdát, épp amennyiért a Microsoft 2018-ban a GitHubot is megvette - ez a Microsoft eddigi legnagyobb felvásárlása a gaming piacon, a vállalat a Minecraftot fejlesztő Mojangért is "csak" a fenti összeg harmadát csengette ki.

LEGENDÁS FEJLESZTŐCSAPATOK

A Bethesda neve olyan sikersorozatokból lehet ismerős, mint a Fallout vagy a The Elder Scrolls játékok. Ugyanakkor nem a Bethesda Softworks az egyetlen ismert név a ZeniMax Media ernyője alatt, ott van a legendás id Software is amelynek nevéhez az 1992-es Wolfenstein 3D, az 1993-as, eredeti Doom, valamint az azokból kinőtt franchise-ok is fűződnek. Ugyancsak a cégcsoportba tartozik a Bethesda Game Studios, a ZeniMax Online Studios, az Arkane, a MachineGames, a Tango Gameworks, az Alpha Dog, valamint a Roundhouse Studios is. Az akvizíciót követően a Microsoft csapata a ZeniMax mintegy 2300 dolgozójával bővül.

xboxbethesda

A felvásárlással, ahogy a Microsoft blogposztjában ígéri, a Bethesda ikonikus címei is bekerülnek az Xbox Game Pass kínálatába, mind konzolon, mind PC-n, illetve természetesen a már kiadott játékok mellett a fejlesztés alatt álló címek is a szoftverházhoz kerülnek, mint például a Bethesda Game Studios által készített Starfield. A Game Pass egyébként mára 15 millió előfizetőnél jár, ami egészen látványos előrelépés az áprilisban jelentett 10 milliós számhoz képest.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ahogy az Ars Technica is megjegyzi, a felvásárlás érdekes helyzetet szül a Microsoft számára, a Bethesda ugyanis jelenleg is dolgozik két, PlayStation 5-exkluzív játékon, a Ghostwire: Tokyón, illetve a Deathloopon - így jövőre már a Microsoft szárnyai alatt jelennek majd meg a kizárólag PS5-ön elérhető címek. A Bloomberg szerint a Microsoft az akvizíciót követően is tiszteletben tartja majd a Bethesda és a Sony exkulzivitási megállapodásait, a későbbiekben azonban minden játéknál egyenként dönti majd el, hogy az milyen platformokon lesz elérhető.

KICENTIZETT IDŐZÍTÉS

A Microsoft tehát tovább bővíti a bekebelezett játékstúdiók listáját, amelyekből az elmúlt években tekintélyes mennyiséget halmozott fel - már egyebek mellett az Obsidian Entertainment, az Undead Labs, a Forza Horizont fejlesztő Playground Games, a Ninja Theory, a Compulsion Games, illetve a Double Fine is bevonult a redmondi cég zászlaja alá. A vállalat mára összesen már 23 játékstúdiót tudhat magáénak.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a cég az új generációs Xboxok előrendeléseinek indításához időzítette a tekintélyes méretű felvásárlás bejelentését, a Bethesda és társai, valamint az általuk fejlesztett ikonikus játéksorozatok "leigazolása" sokakat meggyőzhet arról, hogy a következő évekre a Microsoft platformja mellett tegyék le a voksukat - főleg ha azok új részei a későbbiekben potenciálisan exkluzív Xbox tartalmakká válhatnak.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról