Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 17. 11:20

Meglepetés: pozitívan értékelte a Google-t az EU

Noha a kisebb szolgáltatók továbbra is panaszkodnak, az Európai Bizottság versenyügyi hivatala szerint jó irányba mozdult el az internetes keresőszolgáltatások piaca, miután az akkor gyakorlatilag egyeduralkodónak számító Google-t 2017-ben rekord összegű bírsággal sújtotta az EU.

A Google, illetve anyacége, az Alphabet jó eséllyel megmenekül attól, hogy az Európai Bizottság újabb átfogó vizsgálatot nyisson, illetve további bírságot szabjon ki azért, mert a keresőszolgáltatások piacán visszaél erőfölényével - legalábbis erre lehet következtetni Olivier Guersent, a Bizottság versenyügyi hivatalát irányító főigazgató hét közepi nyilatkozatából.

Guersent egy online sajtókonferencián kifejtette, a Google azon törekvése, hogy az árösszehasonlító szolgáltatások piacán több, kisebb riválisát is érvényesülni hagyja, alapvetően pozitív irányba mutat. Az ügyben éppen a kisebb piaci szereplők beadványára válaszul 2017-ben szabott ki jelentős összegű, 2,42 milliárd eurós bírságot a Google-re az Európai Bizottság, egyben feltételrendszerének megváltoztatására kötelezték a céget.

vestager_photo
margrethe vestager, a versenyügyi területért felelős uniós biztos

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Bizottság szerint a 2017-es vizsgálat igazolta, hogy a Google a keresőmotorok piacán élvezett dominanciáját arra használta, hogy egy másik Google-termék, az árösszehasonlító szolgáltatások között versenyző Google Shopping számára előnyt szerezzen, ezzel pedig megsértette az uniós versenyügyi normákat. A Bizottság sietett leszögezni, hogy a piaci erőfölény önmagában nem illegális, azonban az ilyen státusz elérése bizonyos felelősséget ró a cégekre, e fölénnyel ugyanis tilos visszaélni és azt más piacokon a verseny torzítására használni. A Bizottság szerint itt pontosan ez történt, az internetes keresőmotorok között élvezett 90 százalékos piaci részesedéssel a Google masszív erőfölényt élvez, amellyel esetünkben a fent leírt módon visszaélt.

A kisebb piaci riválisok szerint ugyanakkor a Google nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megfeleljen a Bizottság határozatában foglaltaknak, de legalábbis dominanciája továbbra is óriási ebben a szegmensben. Guersent válaszában kifejtette, hogy az EU versenyjogi intézményrendszerének az az elsődleges szerepe, hogy megszüntesse a versenyellenes gyakorlatot és biztosítsa a fair feltételeket, ám mindez nem jelenthet automatikusan biztosítékot arra, hogy a riválisok több üzlethez jutnak vagy esetlegesen kompenzációban részesülnek.

A Google-t egyébként az elmúlt évtizedben összesen mintegy 9 milliárd euróra bírságolta az Európai Bizottság összesen három versenyjogi eljárásban. Az ominózus ügy kapcsán a Google többször is bírósági felülvizsgálathoz folyamodott túlzott büntetési tételre és különféle eljárási hibákra hivatkozva, de az ügyben az Európai Unió Törvényszékén legutóbb ítéletet hozó ír bíró közölte, a büntetési tétel valójában aprópénz a Google, illetve az Alphabet számára, így szó sem lehet annak mérsékléséről.

a címlapról