Szerző: Koi Tamás

2020. szeptember 17. 11:20

Meglepetés: pozitívan értékelte a Google-t az EU

Noha a kisebb szolgáltatók továbbra is panaszkodnak, az Európai Bizottság versenyügyi hivatala szerint jó irányba mozdult el az internetes keresőszolgáltatások piaca, miután az akkor gyakorlatilag egyeduralkodónak számító Google-t 2017-ben rekord összegű bírsággal sújtotta az EU.

A Google, illetve anyacége, az Alphabet jó eséllyel megmenekül attól, hogy az Európai Bizottság újabb átfogó vizsgálatot nyisson, illetve további bírságot szabjon ki azért, mert a keresőszolgáltatások piacán visszaél erőfölényével - legalábbis erre lehet következtetni Olivier Guersent, a Bizottság versenyügyi hivatalát irányító főigazgató hét közepi nyilatkozatából.

Guersent egy online sajtókonferencián kifejtette, a Google azon törekvése, hogy az árösszehasonlító szolgáltatások piacán több, kisebb riválisát is érvényesülni hagyja, alapvetően pozitív irányba mutat. Az ügyben éppen a kisebb piaci szereplők beadványára válaszul 2017-ben szabott ki jelentős összegű, 2,42 milliárd eurós bírságot a Google-re az Európai Bizottság, egyben feltételrendszerének megváltoztatására kötelezték a céget.

vestager_photo
margrethe vestager, a versenyügyi területért felelős uniós biztos

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A Bizottság szerint a 2017-es vizsgálat igazolta, hogy a Google a keresőmotorok piacán élvezett dominanciáját arra használta, hogy egy másik Google-termék, az árösszehasonlító szolgáltatások között versenyző Google Shopping számára előnyt szerezzen, ezzel pedig megsértette az uniós versenyügyi normákat. A Bizottság sietett leszögezni, hogy a piaci erőfölény önmagában nem illegális, azonban az ilyen státusz elérése bizonyos felelősséget ró a cégekre, e fölénnyel ugyanis tilos visszaélni és azt más piacokon a verseny torzítására használni. A Bizottság szerint itt pontosan ez történt, az internetes keresőmotorok között élvezett 90 százalékos piaci részesedéssel a Google masszív erőfölényt élvez, amellyel esetünkben a fent leírt módon visszaélt.

A kisebb piaci riválisok szerint ugyanakkor a Google nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megfeleljen a Bizottság határozatában foglaltaknak, de legalábbis dominanciája továbbra is óriási ebben a szegmensben. Guersent válaszában kifejtette, hogy az EU versenyjogi intézményrendszerének az az elsődleges szerepe, hogy megszüntesse a versenyellenes gyakorlatot és biztosítsa a fair feltételeket, ám mindez nem jelenthet automatikusan biztosítékot arra, hogy a riválisok több üzlethez jutnak vagy esetlegesen kompenzációban részesülnek.

A Google-t egyébként az elmúlt évtizedben összesen mintegy 9 milliárd euróra bírságolta az Európai Bizottság összesen három versenyjogi eljárásban. Az ominózus ügy kapcsán a Google többször is bírósági felülvizsgálathoz folyamodott túlzott büntetési tételre és különféle eljárási hibákra hivatkozva, de az ügyben az Európai Unió Törvényszékén legutóbb ítéletet hozó ír bíró közölte, a büntetési tétel valójában aprópénz a Google, illetve az Alphabet számára, így szó sem lehet annak mérsékléséről.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.