Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 14. 10:13

Az Apple-t és a Google-t is pereli az Epic Games

Mindkét nagy mobilos alkalmazásboltból kitették a Fortnite szűrét, a kiadó már válaszcsapásra készül.

A Google és az Apple ellen is hadjáratot indít az Epic Games: a két vállalat kiebrudalta a kiadó népszerű Fortnite battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból, miután abban a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. Utóbbin keresztül ráadásul a Fortinte-ban használt "V-Buck" fizetőeszközök jelentősen olcsóbban, 20 százalékos kedvezménnyel voltak megvásárolhatók.

Noha az Epic Games opcióként az Apple App Store-os és Google Play Store-os fizetés lehetőségét is benne hagyta az alkalmazásban, saját megoldásának barátságosabb árazása mellett a felhasználók nem valószínű, hogy a platformok saját csatornáit használták volna. A kerülőutat bevezető frissítésre a Google és az Apple is villámgyorsan reagált, mindkét cég azonnal kitette a Fortnite szűrét alkalmazásboltjaiból. Ezt követően az Epic Games sem teketóriázott, és még aznap pert indított a keresőóriás és a cupertinói cég ellen is.

fortniteoneplus

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyértelmű, hogy a cég miért akarta megkerülni a két vállalat rendszereit, azok ugyanis az appon belüli fizetésekből 30-30 százalékot hasítanak le maguknak. Androidon ez kevésbé fájdalmas az Epic Games számára, hiszen nincs feltétlenül a Play Store-ra utalva, a Fortnite eredeti rajtjakor is külső telepítéssel tette azt elérhetővé a játékosok számára. A népszerű játék csak idén áprilisban került be a Google alkalmazásboltjába - úgy tűnik azonban hogy idáig tartott a keresőóriás vendégszeretete. Az Apple rendszerén már nehezebb a cég helyzete, azon ugyanis a felhasználók szinte teljesen az App Store-ra vannak utalva az alkalmazások beszerzéséhez, így a kitiltással az Apple lényegében egy az egyben kizárta a játékot iOS-ről.

Az Epic Games mindkét vállalat ellen pert indított - az Apple esetében ez már a sokadik hasonló panasz, nemrég mások mellett a Telegram is az EU-s versenyügyi hatósághoz fordult a 30 százalékos "Apple-adó" ügyében. Ezt a hullámot igyekszik meglovagolni az Epic Games is, amely egy videót is közzétett, az Apple híres "1984" tévéreklámját parodizálva.

00:48
 

Nineteen Eighty-Fortnite - #FreeFortnite

Még több videó

A Google-lel szemben már eggyel összetettebb a helyzet, mert bár a cég ugyancsak kihasítja a maga 30 százalékát az appon belüli vásárlásokból, az Android jóval szabadabb platform, amelyen a felhasználók harmadik felektől származó alkalmazásboltokból vagy egyéb külső forrásokból is telepíthetnek appokat - ahogy azt a Fortnite-tal is tették az androidos verzió rajtját követő 18 hónapban. A kiadó által a két cég ellen felhozott vádak a működésbeli különbségek dacára megegyeznek, az Epic Games mind a Google-t, mind az Apple-t a platformjaikon zajló szoftverdisztribúció, illetve az alkalmazásokon belüli fizetések fölött gyakorolt monopóliuma miatt támadja.

Miután a Google-lel szemben a fentiek miatt eggyel nehezebb dolga van, a kiadó itt egy plusz vádat is debobott: a cég szerint a keresőóriás arra kényszerítette a OnePlust, hogy hátráljon ki az Epic Gamesszel kötött korábbi megállapodásából, mely szerint készülékeiből egyedi, a Fortnite-ot előre telepítve tartalmazó kiadást is piacra dobott volna. A cég szerint a Google emellett az LG-vel kötött hasonló megállapodását is keresztül húzta - ami a többi gyártóval való potenciális egyeztetéseit is meggátolta. Az ügyben a Google egyelőre nem nyilatkozott.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról