Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 25. 12:24

Egyhamar nem térhet vissza az App Store-ba a Fortnite

Nem térhet vissza az App Store-ba záros időn belül az augusztus közepén kitiltott népszerű online videojáték, a Fortnite, ám a fejlesztő Epic Games számára továbbra is hozzáférést kell biztosítani az Apple SDK-ihoz.

Mindkét érintett fél számára tartogat kedvező és kedvezőtlen kikötéseket az a mai bírósági döntés, mely az első, kötelező érvényű határozata annak a pernek, melyet az Epic Games indított augusztus közepén az Apple ellen. A videojáték-ipar, különösen a mobilos játékok területét alapjaiban megrengető per azután indult, hogy az Apple és a Google kitiltotta saját alkalmazás-piacteréről az Epic Games népszerű játékát, a Fortnite-ot, amiért az Epic a játékban használt fizetőeszközt, a V-bucks fantázianevű pénzt saját csatornáján is hozzáférhetővé tette, elvágva ezzel az Apple-t és a Google-t az alkalmazás-piacterek felhasználási feltételeiben megállapított jutaléktól.

Az Apple amellett, hogy a játékot eltávolította az App Store-ból, az Epic fejlesztőitől megvont minden támogatást és erőforrás-hozzáférést, ezzel többek közt a cég által fejlesztett, számos külső cég által licencelt Unreal Engine jövője veszélybe került, legalábbis iOS-platformon. Utóbbi különösen érzékenyen érinthet minden olyan alkalmazásfejlesztőt, melynek szoftverei - elsősorban további videojátékok - az Epic Games motorjára épülnek, így többek közt a Microsoftot is, mely a nagy szoftverfejlesztők közül elsőként szólalt meg hivatalosan az ügyben a hétvégén.

ios_fortnite

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Epic az Apple ellen benyújtott bírósági kereset során azonnali jogvédelmet kért, vagyis azt kérte az ügyben eljáró bírótól, hogy a jogerős ítélet megszületéséig - azaz várhatóan több évig - tiltsa el az Apple-t a jogellenesnek vélt tevékenységtől. Az illetékes kerületi bíróság kijelölt bírája, Yvonne Gonzales Rogers végül ennek a kérésnek tegnap csak részlegesen adott helyt, amikor előírta az Apple számára, hogy az Unreal motor fejlesztése elé nem gördíthet akadályokat, mivel az indokolatlanul súlyos büntetéssel jelentősen sért harmadik feles érdekeket.

A bíró ugyanakkor hozzátette, az Apple alapvetően az App Store felhasználási feltételeinek megszegése miatt megfelelő jogalappal zárta ki a Fortnite-ot a piactérről, így a további meghallgatásokig biztosan nem írja elő a cuprtinói vállalat számára, hogy az Epic videojátékát újra tegye hozzáférhetővé.

Tekintve, hogy az érdemi tárgyalási szakasz még el sem kezdődött, és a felek nem számítanak rá, hogy fél éven belül megkezdődhet, mindez azt jelenti, hogy a Fortnite hosszú ideig biztosan nem tér vissza az App Store-ba, a játék iOS-felhasználói ezért idővel kénytelenek lesznek másik platformot választani, ha a játék új évadait kipróbálnák.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.