Szerző: Koi Tamás

2020. június 9. 13:23

Talál partnert a Huawei helyére a TSMC

Ha úgy hozza a sors, sikerül új megrendelő partnert találni a Huawei helyére, állítja a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) elnöke. A vállalat ugyanakkor még bízik benne, hogy a HiSilicon lapkák gyártását egyedi engedélyek alapján tovább folytathatják.

Mélyütést vitt be a Trump-adminisztráció a kínai Huawei Technologies-nek a május közepén kihirdetett újabb exporttilalmi intézkedésekkel, mely megtiltja, hogy a kínaiak számára amerikai technológia bevonásával végezzenek bármiféle beszállítói vagy gyártótevékenységet. A kihirdetéstől számítva 120 nap múlva életbe lépő korlátozás a legnagyobb tajvani chipgyártót, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyt (TSMC) is nehéz helyzetbe hozza.

A TSMC üzemeiben készülnek ugyanis többek között a Huawei HiSilicon márkanevű lapkái, melyek okostelefonok mellett mobilhálózati berendezésekben is megtalálhatóak. Mark Liu, a cég elnöke a vállalat részvényesi közgyűlésén részletekbe menően kommentálta, hogy az újabb amerikai korlátozás milyen hatással járhat a TSMC teljesítményére: Liu egy kérdésre válaszolva kijelentette, a cégnél remélik, hogy a HiSilicont végül nem veszítik el a partneri körből, ám ha ez mégis megtörténik, hamar sikerül majd a felszabaduló gyártókapacitást értékesíteni - ám hogy pontosan mit ért "hamar" alatt, azt nem tudta kifejteni.

markliu
mark liu maszkban a tsmc közgyűlésén (fotó: bloomberg)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elnök hozzátette, a TSMC jogászai jelenleg is tanulmányozzák az új amerikai szabályozást, illetve annak a cég működésére gyakorolt pontos hatását. A közgyűlésen Liu kitért arra is, nem kizárt, hogy a TSMC valamilyen formában felmentést fog kérni a szabályok alkalmazása alól - már ha erre egyáltalán lehetősége lesz a cégnek. A gyártó árbevételének egyes elemzői becslések szerint egyébként nagyjából 20%-át adják a kínai megrendelők, míg 60% származik az amerikai partnerektől (így elsősorban a Qualcommtól és az Apple-től). 

A Huawei eközben ázsiai lapértesülések szerint már lázasan keresi az alternatívát a HiSilicon lapkákra, így a kínai cég fel van készülve rá, hogy a fő gyártópartner elvesztése miatt el kell engednie a saját chipfejlesztő-divízió kezét. A vállalat állítólag már megkörnyékezte a MediaTeket és a Unisocot is, melyek a jövőben a Huawei bizonyos fogyasztói eszközei, elsősorban okostelefonok számára szállíthatnak rendszerchipeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról