Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 12. 09:59

Több mint egy évig gyűjtött be MAC-címeket a TikTok

A Google által öt éve tiltott adatgyűjtést a ByteDance tavaly novemberben függesztette fel.

A Play Store adatvédelmi irányelveivel szembe fordulva gyűjtött titokban felhasználói adatokat legalább 15 hónapon keresztül a TikTok. Mint a Wall Street Journal beszámolójából kiderült, az "általános" adatgyűjtés mellett a rövid videókra építő közösségi média alkalmazás az androidos felhasználók MAC-címeit is megszerezte.

Noha a Google alkalmazásboltja az iOS-es App Store hoz hasonlóan már bő öt éve tiltja MAC-címek és IMEI azonosítók begyűjtését, egy kiskapun keresztül a TikToknak így is sikerült megszereznie a felhasználók eszközeihez tartozó egyedi azonosítókat, legalábbis Androidon. A lap által idézett kutatás szerint a Google alkalmazásboltjában további mintegy 350 app használt hasonló kerülőutakat a MAC-címek begyűjtéséhez, amelyek birtokában aztán pontos célzott hirdetéseket szórhattak ki a felhasználóknak. A TikTok a megszerzett adatokat egy plusz titkosítási réteggel rejtette el a Google elől, ez utóbbi keltette fel a szakértők figyelmét.

tiktok_neon

A Google irányelveit sértő tevékenységet a TikTok, illetve az appot fejlesztő ByteDance tavaly novemberben függesztette fel, miután elkezdtek kiéleződni a cég ellentétei az Egyesült Államokkal. Az amerikai kormányzat az utóbbi hónapokban rendre arról beszélt, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent és visszaél a felhasználók adataival, emiatt pedig nemrég Donald Trump elnök a szolgáltatás betiltását is kilátásba helyezte az Egyesült Államokban - legalábbis ha nem sikerül a Microsoftnak időben felvásárolni a közösségi média app nyugati ágát, amivel átvehetné az irányítást a TikTok egyesült államokbeli, kanadai, ausztráliai és új-zélandi működése fölött. Donald Trump szeptember 15-ig adott időt a Microsoftnak a ByteDance-szel való megegyezésre, nem sokkal később pedig bejelentette, szeptember 20-szal nem lehet majd új tranzakciókat indítani a kínai cég felé az USA-ban - hasonló sors vár egyébként a WeChat mögött álló Tencentre is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elmúlt hónapokban elhangzott amerikai vádakat a ByteDance folyamatosan tagadta, a kínai állami China Daily napilap pedig boszorkányüldözésnek nevezte a vállalat ellen kilátásba helyezett intézkedéseket - a most napvilágot látott adatgyűjtés azonban nem igazán segít alátámasztani a TikTok, illetve a ByteDance hitelességét.

A kínai vállalat az ügyben mindössze annyit nyilatkozott, TikTok jelenlegi verziója nem gyűjt MAC-címeket, a cég pedig arra mindig arra ösztönzi felhasználóit, hogy az app legfrissebb kiadását használják. Arról, hogy a tavaly novembert megelőző 15 hónapban miért kerülte meg a Play Store irányelveit, a ByteDance nem beszélt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról