Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 12. 09:59

Több mint egy évig gyűjtött be MAC-címeket a TikTok

A Google által öt éve tiltott adatgyűjtést a ByteDance tavaly novemberben függesztette fel.

A Play Store adatvédelmi irányelveivel szembe fordulva gyűjtött titokban felhasználói adatokat legalább 15 hónapon keresztül a TikTok. Mint a Wall Street Journal beszámolójából kiderült, az "általános" adatgyűjtés mellett a rövid videókra építő közösségi média alkalmazás az androidos felhasználók MAC-címeit is megszerezte.

Noha a Google alkalmazásboltja az iOS-es App Store hoz hasonlóan már bő öt éve tiltja MAC-címek és IMEI azonosítók begyűjtését, egy kiskapun keresztül a TikToknak így is sikerült megszereznie a felhasználók eszközeihez tartozó egyedi azonosítókat, legalábbis Androidon. A lap által idézett kutatás szerint a Google alkalmazásboltjában további mintegy 350 app használt hasonló kerülőutakat a MAC-címek begyűjtéséhez, amelyek birtokában aztán pontos célzott hirdetéseket szórhattak ki a felhasználóknak. A TikTok a megszerzett adatokat egy plusz titkosítási réteggel rejtette el a Google elől, ez utóbbi keltette fel a szakértők figyelmét.

tiktok_neon

A Google irányelveit sértő tevékenységet a TikTok, illetve az appot fejlesztő ByteDance tavaly novemberben függesztette fel, miután elkezdtek kiéleződni a cég ellentétei az Egyesült Államokkal. Az amerikai kormányzat az utóbbi hónapokban rendre arról beszélt, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent és visszaél a felhasználók adataival, emiatt pedig nemrég Donald Trump elnök a szolgáltatás betiltását is kilátásba helyezte az Egyesült Államokban - legalábbis ha nem sikerül a Microsoftnak időben felvásárolni a közösségi média app nyugati ágát, amivel átvehetné az irányítást a TikTok egyesült államokbeli, kanadai, ausztráliai és új-zélandi működése fölött. Donald Trump szeptember 15-ig adott időt a Microsoftnak a ByteDance-szel való megegyezésre, nem sokkal később pedig bejelentette, szeptember 20-szal nem lehet majd új tranzakciókat indítani a kínai cég felé az USA-ban - hasonló sors vár egyébként a WeChat mögött álló Tencentre is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az elmúlt hónapokban elhangzott amerikai vádakat a ByteDance folyamatosan tagadta, a kínai állami China Daily napilap pedig boszorkányüldözésnek nevezte a vállalat ellen kilátásba helyezett intézkedéseket - a most napvilágot látott adatgyűjtés azonban nem igazán segít alátámasztani a TikTok, illetve a ByteDance hitelességét.

A kínai vállalat az ügyben mindössze annyit nyilatkozott, TikTok jelenlegi verziója nem gyűjt MAC-címeket, a cég pedig arra mindig arra ösztönzi felhasználóit, hogy az app legfrissebb kiadását használják. Arról, hogy a tavaly novembert megelőző 15 hónapban miért kerülte meg a Play Store irányelveit, a ByteDance nem beszélt.

a címlapról