:

Szerző: Koi Tamás

2020. július 29. 13:31

50 milliárd dollárt érhet a TikTok

Kész részben vagy egészében értékesíteni különösen teenagerek körében népszerű TikTok online videomegosztó szolgáltatását a ByteDance annak érdekében, hogy elkerülje az Egyesült Államok korlátozó intézkedéseit. A vevőnek ugyanakkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A TikTok anyacégének, a kínai ByteDance-nek a befektetői érdeklődnek az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált online videomegosztó-szolgáltatás iránt, melynek létét fenyegetheti, hogy az Egyesült Államok - mely a TikTok országokra lebontva legnagyobb felhasználói bázisát adja, miután India korábban betiltotta a platformot - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozhatja a szolgáltatás működését az országban. Lapértesülések szerint a TikTokot a 2020-as prognosztizált árbevétel mintegy 50-szeresére, 50 milliárd dollárra taksálják, ezzel lényegesen nagyobb értékes képvisel, mint a rivális Snapchat.

A szolgáltatás szinte minden szempontból az elmúlt évtized legnagyobb internetes sikertörténetei közé tartozik. A ByteDance 2017-ben 1 milliárd dollárért vásárolta fel a musica.ly -t, az akvizíciót követően pedig a platform sikerét meglovagolva villámgyors növekedésbe kezdett. A TikTok 2018-ban már a világ 150 országában, 75 nyelven volt elérhető, az aktív felhasználók száma pedig mostanra világszerte meghaladja a 800 milliót. A szolgáltatás Kínában és Hongkongban nincs jelen, pontosabban egy szeparált formában, Douying néven nem kevésbé népszerű az ottani fiatalok körében.

tiktok_neon

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A TikTok potenciális amerikai korlátozása hetek, sőt hónapok óta a levegőben van. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy a Foxnak adott korábbi interjúban leszögezte, az amerikai törvényhozókat aggasztja, hogy a tulajdonos ByteDance-nak olyan kínai törvényi előírásoknak kell megfelelnie, melyek gyakorlatilag arra kötelezik a céget, hogy a kínai kormány felszólítására azonnal adjon át minden rendelkezésére álló felhasználói adatot a hatóságoknak. Hasonló indokkal került tavaly májusban tiltólistára a Huawei Technologies, illetve azóta több kínai technológiai gyártó.

A ByteDance az amerikai kormányzat felől érkező vádakat kategorikusan tagadta, emellett az utóbbi hónapokban igyekezett minél több nyugati vezetőt magához vonzani, így többek közt a TikTok vezérigazgatója is egy kaliforniai üzletember, Kevin Mayer, aki korábban egyebek mellett a Walt Disney-nél töltött be vezető tisztségviselői pozíciót. A cég emellett az amerikai fenyegetés hatására az elmúlt hetekben többször leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait tároló szerverei az Egyesült Államokban és Szingapúrban találhatók.

Névtelenséget kérő források szerint amennyiben a TikTok globális operációjának értékesítése meghiúsulna, úgy elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, mely szerint csak az amerikai érdekeltséget adják el, ám hogy a kiszervezett cég hogyan kapcsolódik majd a globális szolgáltatáshoz, az egyelőre nem világos.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.