Szerző: Koi Tamás

2020. július 29. 13:31

50 milliárd dollárt érhet a TikTok

Kész részben vagy egészében értékesíteni különösen teenagerek körében népszerű TikTok online videomegosztó szolgáltatását a ByteDance annak érdekében, hogy elkerülje az Egyesült Államok korlátozó intézkedéseit. A vevőnek ugyanakkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A TikTok anyacégének, a kínai ByteDance-nek a befektetői érdeklődnek az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált online videomegosztó-szolgáltatás iránt, melynek létét fenyegetheti, hogy az Egyesült Államok - mely a TikTok országokra lebontva legnagyobb felhasználói bázisát adja, miután India korábban betiltotta a platformot - nemzetbiztonsági okokra hivatkozva korlátozhatja a szolgáltatás működését az országban. Lapértesülések szerint a TikTokot a 2020-as prognosztizált árbevétel mintegy 50-szeresére, 50 milliárd dollárra taksálják, ezzel lényegesen nagyobb értékes képvisel, mint a rivális Snapchat.

A szolgáltatás szinte minden szempontból az elmúlt évtized legnagyobb internetes sikertörténetei közé tartozik. A ByteDance 2017-ben 1 milliárd dollárért vásárolta fel a musica.ly -t, az akvizíciót követően pedig a platform sikerét meglovagolva villámgyors növekedésbe kezdett. A TikTok 2018-ban már a világ 150 országában, 75 nyelven volt elérhető, az aktív felhasználók száma pedig mostanra világszerte meghaladja a 800 milliót. A szolgáltatás Kínában és Hongkongban nincs jelen, pontosabban egy szeparált formában, Douying néven nem kevésbé népszerű az ottani fiatalok körében.

tiktok_neon

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A TikTok potenciális amerikai korlátozása hetek, sőt hónapok óta a levegőben van. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy a Foxnak adott korábbi interjúban leszögezte, az amerikai törvényhozókat aggasztja, hogy a tulajdonos ByteDance-nak olyan kínai törvényi előírásoknak kell megfelelnie, melyek gyakorlatilag arra kötelezik a céget, hogy a kínai kormány felszólítására azonnal adjon át minden rendelkezésére álló felhasználói adatot a hatóságoknak. Hasonló indokkal került tavaly májusban tiltólistára a Huawei Technologies, illetve azóta több kínai technológiai gyártó.

A ByteDance az amerikai kormányzat felől érkező vádakat kategorikusan tagadta, emellett az utóbbi hónapokban igyekezett minél több nyugati vezetőt magához vonzani, így többek közt a TikTok vezérigazgatója is egy kaliforniai üzletember, Kevin Mayer, aki korábban egyebek mellett a Walt Disney-nél töltött be vezető tisztségviselői pozíciót. A cég emellett az amerikai fenyegetés hatására az elmúlt hetekben többször leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait tároló szerverei az Egyesült Államokban és Szingapúrban találhatók.

Névtelenséget kérő források szerint amennyiben a TikTok globális operációjának értékesítése meghiúsulna, úgy elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, mely szerint csak az amerikai érdekeltséget adják el, ám hogy a kiszervezett cég hogyan kapcsolódik majd a globális szolgáltatáshoz, az egyelőre nem világos.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 04:15

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.