Szerző: Hlács Ferenc

2020. augusztus 5. 09:30

Friss hardvert kapnak az iMacek

Főként a 27 hüvelykes modell újul meg, friss Intel processzorokkal és opcionális Nano-Texture borítással.

Frissíti iMac asztali számítógépeit az Apple - noha még nem a sokak által izgatottan várt ARM-os átállásról van szó, a 27 hüvelykes modellek számottevően izmosabb hardvert kapnak, illetve a 21,5-ös variánsokat sem hagyta teljesen érintetlenül a cég.

Bár külsőre az eszközök nem változnak, a motorháztető alatt azért találni fontos újításokat: a 27 hüvelykes iMac bár megtartja ismert 5K kijelzőjét, arra opcionálisan elérhetővé válik az Apple Pro Display XDR-ről megismert, matt Nano-Texture borítás, amely a kijelző csillogását hivatott meggátolni. Nem egy egyszerű matt fóliáról van szó, az Apple a matt kivitel eléréséhez az üvegborítás felületét módosította, amelynek hála a cég szerint a tükröződés visszanyesése mellett a képminőség és kontraszt sem romlik. A Nano-Texture felületet ugyanakkor a cég továbbra sem méri olcsón, az 500 dollárral dobja meg az iMacek árát - igaz az említett Pro Display XDR esetében még 1000 dolláros felárat jelentett, a gyártónak tehát valószínűleg sikerült mérsékelnie az előállítási költségeket. Az ízlés szerint fényes, vagy csillogásmentes panel fölött új, Full HD webkamera figyel.

imacill

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A 27 hüvelykes modell emellett új processzoropciókat is kap, a vásárlók már az Intel 10. generációs, Comet Lake lapkái közül válogathatnak, kezdve a hatmagos, 3,1 gigahertzes alap- és 4,5-ös csúcsórajelű Core i5 modellel, de 3,3/4,8 gigahertzes, ugyancsak hatmagos i5 lapkával vagy 3,8/5 gigahertzes, nyolcmagos Core i7 chippel is elérhető az eszköz. A Core i9 sem maradt ki az opciók közül, a tízmagos lapkából 3,6 gigahertes alap- és 5 gigahertzes turbófrekvencia csavarható ki.

A GPU terén is akad újítás, az i5-ös modellekben 4 gigabájt GDDR6 memóriával szerelt AMD Radeon Pro 5300 grafika dolgozik, a Core i7-es és i9-es konfigurációk pedig 8 gigabájtos Radeon Pro 5500 XT vagy 5700, sőt igény szerint 16 gigabájtos Radeon Pro 5700 XT GPU-val is felszerelhetők - amelyektől akár 55 százalékos teljesítménybeli előrelépést ígér a gyártó. A vállalat mindezek mellett a 2666 megahertzes DDR4 RAM maximális kapacitását is kitolta, 64 helyett abból akár 128 gigabájt is elérhető a készülékbe, amely végre az Apple T2 biztonsági chipjét is megkapja.

A fentiekkel ellentétben nem csak a 27 hüvelykes modellt érintő változás, hogy az Apple immár teljesen elköszön Fusion Drive néven ismert merevlemez-SSD hibridjeitől, és teljes iMac portfóliójában SSD háttértárakra áll át, beleértve a 21,5 hüvelykes iMacet is. A tárterület akár 8 terabájt is lehet. Az iMac Pro háza táján fontos változás továbbá, hogy abból már nem elérhető a korábbi nyolcmagos Intel Xeon processzoros alapkonfiguráció, helyette a lapka 3 gigahertzes alap- és 4,5-ös turbóórajelű, tízmagos verziójával indul a széria. Az árazás lépcsőin egyik modellnél sem változtatott az Apple.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.