Szerző: Koi Tamás

2020. július 20. 12:17

Londonba költözhet a TikTok

Kész teljesen átalakítani működési- és cégstruktúráját a világ legnagyobb, rövid videók megosztására szakosodott szolgáltatása, a kínai tulajdonos révén az amerikai politikai vezetés célkeresztjébe került TikTok.

Kész akár teljesen leszámolni korábbi gyökereivel a világ egyik legnagyobb online közösségi szolgáltatása, az elsősorban rövid videók megosztására fókuszáló TikTok, miután az Egyesült Államok a cég kínai háttere miatt szigorú korlátozások bevezetését helyezte kilátásba a platform kapcsán. A vállalat így többek közt úgy próbál távolodni a kínai tulajdonostól, a ByteDance-től, hogy székhelyét valamelyik szövetséges ország fővárosába helyezné át - a tulajdonos így állítólag hónapok óta tárgyal a brit vezetéssel arról, hogy a TikTok Londonba költözne.

A TikTok potenciális amerikai korlátozása hetek, sőt hónapok óta a levegőben van. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy a Foxnak adott korábbi interjúban leszögezte, az amerikai törvényhozókat aggasztja, hogy a tulajdonos ByteDance-nak olyan kínai törvényi előírásoknak kell megfelelnie, melyek gyakorlatilag arra kötelezik a céget, hogy a kínai kormány felszólítására azonnal adjon át minden rendelkezésére álló felhasználói adatot a hatóságoknak. Hasonló indokkal került tavaly májusban tiltólistára a Huawei Technologies, illetve azóta több kínai technológiai gyártó.

tiktok_picadilly
tiktok hirdetés a londoni picadilly circusnál

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cég egyébként nincs jelen Kínában szolgáltatásával, és kommunikációjában valamint üzleti stratégiájában mindig kínosan ügyelt rá, hogy a kínai gyökerektől amennyire csak lehet, távol tartsa magát. Ennek részeként a ByteDance a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai törvények életbe lépését követően azonnal bejelentette, hogy elérhetetlenné teszi szolgáltatását az egykoron brit fennhatóság alá tartozó városban. 

A vállalat emellett az utóbbi hónapokban igyekezett minél több nyugati vezetőt magához vonzani, így többek közt a TikTok vezérigazgatója is egy kaliforniai üzletember, Kevin Mayer, aki korábban egyebek mellett a Walt Disney-nél töltött be vezető tisztségviselői pozíciót. A cég emellett az amerikai fenyegetés hatására az elmúlt hetekben többször leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait tároló szerverei az Egyesült Államokban és Szingapúrban találhatók.

Az amerikai politika szerint olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a TikTok teljesen leválik a ByteDance-ről és a jövőben amerikai cégként tevékenykedik, ez vélhetően garantálná a szolgáltatás további zavartalan elérését az Egyesült Államokban - Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója szerint ez az opció még mindig jobb lehetőség a TikTok számára, mint a platform bannolása az egyik legnagyobb piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról