Szerző: Koi Tamás

2020. július 16. 11:13

A Huawei kilőve, jöhet a TikTok

Egyre több jel utal rá, hogy a kínai technológiai ipar prominens gyártóját, a Huaweit megtépázó intézkedésekhez hasonlóra számíthat a ByteDance tulajdonában lévő, a fiatalabb korosztály körében elképesztően népszerű rövid videómegosztó-szolgáltatás, a TikTok.

A Huawei után újabb kínai technológiai óriás nézhet szigorú korlátozó intézkedések elé az Egyesült Államokban - a ByteDance által üzemeltetett TikTok hasonló okból, vagyis nemzetbiztonsági aggályok miatt kerülhet tiltólistára az országban, az ezzel kapcsolatos döntés az elnökhöz közel álló amerikai politikai körök szerint heteken belül megszülethet. A szolgáltatás kapcsán jelenleg folyó vizsgálatról Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke osztott meg részleteket tegnap.

A TikTok potenciális amerikai korlátozása hetek, sőt hónapok óta a levegőben van. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy a Foxnak adott korábbi interjúban leszögezte, az amerikai törvényhozókat aggasztja, hogy a tulajdonos ByteDance-nak olyan kínai törvényi előírásoknak kell megfelelnie, melyek gyakorlatilag arra kötelezik a céget, hogy a kínai kormány felszólítására azonnal adjon át minden rendelkezésére álló felhasználói adatot a hatóságoknak. Hasonló indokkal került tavaly májusban tiltólistára a Huawei Technologies, illetve azóta több kínai technológiai gyártó.

tiktok_neon

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

A valójában a kínai-amerikai gazdaságpolitikai csatározásokra visszavezethető potenciális tiltás a TikTok számára ugyanakkor merőben más helyzetet szülne, mint a Huawei-nél. A rövid videoklipek megosztására használt, különösen a fiatalok körében népszerű platform legnagyobb piaca ugyanis az Egyesült Államok, míg a Huawei esetében az USA gyakorlatilag régóta nem létező piac, a cég eszközeit legfeljebb kisebb távközlési szolgáltatók vették az embargóig. A Huawei-t az amerikai szankciók így elsősorban az Európai piacokon érintik kedvezőtlenül, ahol a cég szerepvállalása már sokkal inkább diplomáciai kérdésnek minősül, mint biztonságinak.

Emellett fontos szempont, hogy a TikTok nincs jelen Kínában szolgáltatásával, és kommunikációjában valamint üzleti stratégiájában mindig kínosan ügyelt rá, hogy a kínai gyökerektől amennyire csak lehet, távol tartsa magát. Ennek részeként a ByteDance a Hongkong autonómiáját korlátozó kínai törvények életbe lépését követően azonnal bejelentette, hogy elérhetetlenné teszi szolgáltatását az egykoron brit fennhatóság alá tartozó városban. 

A társaság ugyanakkor minden ez irányú erőfeszítés ellenére nem tudta elérni, hogy az indiai kormány ne tegye rá a TikTokot arra a további 58 kínai eredetű appból álló listára, melyet június végén letiltottak az országban. A TikTok ezzel egycspásra elvesztett több százmillió aktív felhasználót, egyben az Egyesült Államok utáni második legnagyobb piacát. 

Meadows tegnapi nyilatkozatára reagált a TikTok is, mely során a szolgáltató felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai háttér dacára a TikToknak amerikai vezetése van, emellett több amerikai dolgozik a cégnél, mint kínai. Hozzátették, a szolgáltató amerikai felhasználói adatokat tároló szerverei az Egyesült Államokban és Szingapúrban találhatók.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 02:54

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.