Szerző: Koi Tamás

2020. július 28. 10:13

Beperelte az Európai Bizottságot a Facebook

Pert indított az Európai Bizottság versenyügyi szervének két vizsgálatával összefüggésben a Facebook. A cég szerint a Bizottság az eljárások során olyan dokumentumokat is bekért, melyeknek valójában semmi közük az ügyekhez, ugyanakkor szenzitív vagy privát információkat tartalmaznak.

Pert indított július közepén az Európai Bíróságon az Európai Bizottság versenyjogi szerve ellen a Facebook, amiért a szervezet két vizsgálata során a szükségesnél "jóval több" dokumentumot kért be a cégtől - köztük számos, privát  információkat tartalmazó anyagokkal. A kaliforniai székhelyű cég külön eljárásban támadta meg a Facebook ellen tavaly indított vizsgálatokat, melyek közül az egyik a cég adatgyűjtéssel és az adatok monetizálásával kapcsolatos gyakorlatát vizsgálja, a másik pedig a 2016-ban indult Marketplace szolgáltatás lehetséges piactorzító hatásaira fókuszál.

A Facebook a vizsgálatok során mintegy 315 ezer dokumentumot kellett eljuttatnia a Bizottság számára, melyek nagyjából 1,7 millió oldalnyi szöveget tesznek ki. A vizsgálat során a Bizottság egy 2500 keresőszóból vagy kifejezésből álló algoritmust felhasználva kutat a dokumentumok szövegében, melyek közt többek közt olyan kifejezések találhatók, mint a "nagy kérdés", "nem megfelelő a számunkra" vagy "bezárás". 

zuck_euflag

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cég a bírósági beadványban azt kifogásolja, hogy a vizsgálatok aránytalanul nagy számban kiterjednek olyan dokumentumokra is, melyek teljesen irrelevánsak a konkrét ügyek szempontjából, ugyanakkor rendkívül szenzitív személyes adatokat tartalmaznak. Így a bekért anyagok között szerepelnek a dolgozók orvosi adatairól, pénzügyi helyzetükről és családi állapotukról információkat tartalmazó dokumentumok is - állítja a közösségi szolgáltatás egyik vezető jogásza, Tim Lamb.

A Facebook illetékese hozzátette, a cég mindeddig mindenben együttműködött az Európai Bizottsággal mindkét vizsgálat kapcsán, az eljárások megtámadásával nem azok hátráltatása a cél. A vállalat leszögezi, a Bizottság illetékesei számára egyfajta áthidaló megoldásként a szenzitív dokumentumok vonatkozásában lehetőséget biztosítottak volna iratbetekintésre a cég kaliforniai székhelyén, ám az EU versenyjogi szerve ezt a lehetőséget elutasította.

A két per indításával egy időben a Facebook azonnali jogvédelmet kért az Európai Bíróságtól, mely arra irányul, hogy a Bizottság bírói döntésig ne kérhessen be további, szenzitív adatokat tartalmazó, a vizsgálatok szempontjából nem releváns dokumentumokat a vállalattól. A bíróság július 24-én hozott határozatában helyt adott ennek a kérésnek.

Az Európai Bizottság sajtómegkeresésre annyit közölt, hogy meg fogja védeni álláspontját a bíróság előtt, a két érintett vizsgálatot pedig tovább folytatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról