Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 29. 10:40

Már fejezetekre oszthatók a YouTube videók

Az új funkcióval a hosszú videókban is egyszerűbbé válik a navigáció.

A hosszabb YouTube-os tartalmaknál, például különböző oktatóvideóknál nem mindig triviális feladat a releváns szakaszok kikeresése, ha a felhasználó nem akarja, vagy épp idő híján nem tudja végignézni a teljes videót. Ezt a feladatot könnyítené meg a YouTube újonnan bevezetett, Video Chapters funkciójával, amellyel a készítők időbélyegekkel "fejezetekre" oszthatják a videókat, így egyszerűsítve azokon belül a navigációt.

A vállalat már áprilisban elkezdte tesztelni a funkciót, amely kapcsán rendkívül pozitívak voltak a felhasználói visszajelzések, így azt a cég mostantól élesben is elérhetővé teszi a szolgáltatás felületén. A Video Chapters akkor vethető be, ha a készítők legalább három, 10 másodperces, vagy annál hosszabb szakaszra osztanák videóikat. Az első fejezet értelemszerűen a videó elején kezdődik, innentől a fenti kritériumokhoz igazodva tetszőlegesen tagolhatják azt az adott csatorna kezelői. Az egyes szakaszoknak külön címek is adhatók.

ytchpt

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A nézők a videó lejátszási csúszkáján láthatják a különböző fejezetek elosztását, az egérmutatót a különböző szakaszok fölé tartva pedig azok előnézete mellett címük is megjelenik. Mobilon csúszka mozgatása közben a fejezetváltásra rezgő visszajelzés is figyelmeztet - már csak azért is, mert a kisebb kijelzőkön a felhasználó ujja könnyen eltakarhatja a fejezethatárokat a navigációs sávon.

A megoldás élesedésével persze nem érdemes arra számítani, hogy minden feltöltött videóban kapásból megjelennek a fejezetek, hiszen azokat a készítőknek manuálisan kell beállítani, amit jó eséllyel nem fognak minden tartalmukra visszamenően megtenni - az újonnan feltöltött videóknál viszont már most sok helyen látni, hogy a csatornák gazdái aktívan használják a funkciót. A Video Chapters élesítését a YouTube már valamennyi platformon megkezdte, a funkció így rövidesen asztali felületen, illetve az iOS-es és androidos alkalmazásban is mindenki számára elérhetővé válik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.