Szerző: Koi Tamás

2020. május 21. 08:59

Itt a fejlesztőkörnyezet a kontaktkövető appokhoz

Szerdán kiadta a Google és az Apple azt közös fejlesztésű fejlesztőkörnyezetet, melynek segítségével az érdeklődő nemzeti egészségügyi szervezetek olyan kontaktkövető alkalmazásokat fejleszthetnek, mely garantáltan működik a legtöbb androidos és iOS-es okostelefonon.

HIRDETÉS

Immár a külső fejlesztők számára is megkezdődhet a munka a Google és az Apple által közösen fejlesztett Covid-19 kontaktkövető technológia, vagy ahogy a cégek nevezik, "kitettség értesítő rendszer" implementálására, így egy lépéssel közelebb kerülhet egy olyan, univerzális platform megjelenése, mely a legtöbb üzemben lévő okostelefonon működőképes lesz, segítve az új koronavírus elleni küzdelmet.

A két cég április 10-én jelentette be együttműködési szándékát egy olyan kontaktkövető protokoll kidolgozására, melyet a lehető legszélesebb körben használhatnak a nemzeti egészségügyi szervek a saját applikációik alapjául. A két cég támogatása egyes vélekedések szerint az egyetlen út ahhoz, hogy a kontaktkövető appok a lehető legtöbb felhasználó okostelefonján megjelenjenek, ezzel megkönnyítve az egészségügyi szervek munkáját, valamint visszafogva a fertőzés terjedését.

covid19_contact_tracer

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x)

A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

Száz új fejlesztőt keres a Docler, akár 2,5 milliós fizetéssel (x) A IT szektorban is kimagasló bérezéssel keresi a legjobb magyar fejlesztőket a Docler Holding - nem csak a hazai irodákba.

A rendszer alapja, hogy az előfizetőknél lévő okostelefonok Bluetooth technológia segítségével nyomon követik, hogy a tulajdonos az elmúlt 14 napban kivel és milyen hosszú ideig került kapcsolatba (de azt nem, hogy hol), majd ha bárkiről kiderül, hogy koronavírusos, figyelmeztetést küld a rendszer minden potenciális fertőzöttnek. A Google és az Apple megoldásánál az összegyűjtött adatokat a készülékek tárolják, a két cég szerverei pedig transzferfeladot látnak el.

Pár nappal az áprilisi bejelentést követően megjelentek az első szkeptikus hangok azzal kapcsolatban, hogy a két cég vajon megfelelő módon fogja-e kezelni az érzékeny felhasználói adatokat, melyre válaszul az Apple és a Google közölte, hogy az aggályok jelentős részét vélhetően eloszlató lépéseket tesz annak érdekében, hogy semmilyen módon ne sérülhessenek sem beteg, sem egészséges emberek jogai a platform használata során. Így többek közt erősítik a kommunikáció titkosítását, emellett különös hangsúlyt fektetnek minden olyan információnak az elrejtésére, melynek révén azonosíthatóvá válnak a felhasználóknál lévő készülékek - így végső soron maguk a felhasználók is.

A fejlesztési környezet szerdai megjelenését követően megkezdődhetnek az appok előkészítési munkálatai - eddig egyébként összesen 23 ország jelezte, hogy érdekli a Google és az Apple közös kontaktkövető platformja. Az appok megjelenéséig azonban még hónapok telhetnek el, már csak azért is, mivel a megfelelő működéshez globálisan mintegy kétmilliárd okostelefonon kell majd szoftvert frissíteni.

a címlapról