:

Szerző: Koi Tamás

2020. április 27. 09:12

Az Apple és a Google közös kontaktkövetőjének áll a zászló

Jó eséllyel az Apple és a Google által közösen fejlesztett kontaktkövető technológia lehet az okostelefonok nagy részén futó, a koronavírus terjedését a potenciálisan fertőzött személyek figyelmeztetésével visszaszorító applikációk alapja, miközben a centralizált modellnek egyre kevesebb támogatója akad.

Különböző, a személyes adatok markánsabb védelmét ígérő fejlesztéseket hajt végre közös kontaktkövető platformján az Apple és a Google, miközben a centralizált megoldásokat preferáló országok köre egyre szűkül - derül ki több hétvégi sajtóbeszámolóból. A közös európai megoldást leginkább szorgalmazó Németország éppen a hétvégén farolt ki a Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) mögül, amivel gyakorlatilag halálra ítélte a projektet.

A centralizált (mint amilyen a PEPP-PT) és a decentralizált (mint amilyen az Apple és a Google közös megoldása is) kontaktkövető rendszerek működésének közös alapja, hogy az előfizetőknél lévő okostelefonok Bluetooth technológia segítségével nyomon követik, hogy a tulajdonos az elmúlt 14 napban kivel és milyen hosszú ideig került kapcsolatba (de azt nem, hogy hol), majd ha bárkiről kiderül, hogy koronavírusos, figyelmeztetést küld a rendszer minden potenciális fertőzöttnek.

covid19_contact_tracer

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A két iskola ugyanakkor eltérően áll hozzá a személyes adatok kezeléséhez, így legfőképpen azok tárolásához, így a centralizált megoldások (amilyent többek közt Nagy-Britanniában vagy Franciaországban is használnak) az egészségügyi intézmények szerverein tárolják az adatokat, míg a decentralizált rendszereknél az adatok nagy részét a készülékek tárolják, a Google és az Apple szerverei pedig transzferfeladot látnak el.

A két amerikai technológiai óriás április első felében jelentette be, hogy a globális járványhelyzet miatt indokoltnak érzik, hogy közös kontaktkövető technológiát fejlesszenek, ám alig pár napra rá máris megjelentek - főleg Európában - az első szkeptikus hangok azzal kapcsolatban, hogy a két cég vajon megfelelő módon fogja-e kezelni az érzékeny felhasználói adatokat.

A cégek a hétvégén közölték, további, az aggályok jelentős részét vélhetően eloszlató lépéseket tesz annak érdekében, hogy semmilyen módon ne sérülhessenek sem beteg, sem egészséges emberek jogai a platform használata során. Így többek közt erősítik a kommunikáció titkosítását, emellett különös hangsúlyt fektetnek minden olyan információnak az elrejtésére, melynek révén azonosíthatóvá válnak a felhasználóknál lévő készülékek - így végső soron maguk a felhasználók is.

Az Apple és a Google újfent felhívta a figyelmet, hogy a kontaktkövető platform használata teljes mértékben önkéntes lesz, ami egyébként az egyik legnagyobb kérdőjel is egyben a rendszer hatékonyságát illetően. Szakértők szerint ugyanis ahhoz, hogy a rendszer elérje a célját, legalább az okostelefon-használó populáció felének telepítenie kéne a működéshez elengedhetetlen, egészségügyi szervek által lokálisan fejlesztett appokat.

A rendszer emellett nem egyik napról a másikra fog elindulni az érintett országokban, hiszen az alkalmazásokat továbbra is a helyi kormányzatok jegyzik majd, jóllehet az Apple és a Google aktív támogatást nyújt majd a fejlesztésükhöz. Továbbá a DP-3T (Decentralised Privacy-Preserving Proximity) protokoll globális működéséhez mintegy kétmilliárd okostelefonon kell majd rendszerszoftvert frissíteni, ami meglehetősen időigényes, az előzetes várakozások szerint akár az év végéig is elhúzódó folyamat lehet. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.