Szerző: Hlács Ferenc

2020. április 16. 10:04

Ismét barátságos áron hoz csúcsteljesítményt az új iPhone SE

Az iPhone 11 Próból megismert vas költözik az iPhone 8 házába - itt az Apple eddigi legjobb ár-érték arányú okostelefonja.

A hónapok óta csordogáló pletykák után végre megérkezett az Apple régóta várt, új iPhone SE készüléke. A gyártó őszi csúcsmodelljeinél jóval barátságosabb árcédulát viselő okostelefon elnevezése változatlan maradt a 2016-ban bemutatkozott, első SE modellhez képest - a készülékház azonban számottevően nagyobb lett. A korábbi, iPhone 5-tel megismert formavilágot és apró, 4 hüvelykes kijelzőt most az iPhone 6-tal debütált, majd az iPhone 8-cal egy kissé módosult dizájn, illetve 4,7 hüvelykes panel váltja. A már 2014 óta ismert vonalvezetés mögött ugyanakkor kifejezetten izmos vas dolgozik, ahogy a korábbi SE generáció, az új modell is megkapta az Apple aktuális csúcsprocesszorát.

ipse

Noha az új iPhone SE megnőtt elődjéhez képest, a 4,7 hüvelykes panel mai viszonylatban továbbra sem mondható nagynak - a készülék így kifejezetten népszerű lehet a kisebb eszközök kedvelői körében, akiket az okostelefon-piac manapság nem igazán szolgál ki. Az LCD panel felbontása 1334x750 pixel, ez 326 PPI-s pixelsűrűséget produkál, ugyanezt az értéket láthattuk az iPhone 8 esetében is. A panel az Apple True Tone technológiáját is támogatja. A kijelző alatt ott van az iPhone X modellekről már száműzött Touch ID ujjlenyomat-olvasó, Face ID, azaz arcfelismerés nincs a készüléken.

Az okostelefonban a többek között az Apple jelenlegi csúcstelefonjából, az iPhone 11 Próból is ismert A13 Bionic processzor dolgozik, a kis készülék így a retró megjelenés dacára rendkívül ütős teljesítményt ígér. Azt egyelőre nem tudni, ehhez pontosan mennyi RAM párosul, tárhelyopciókból viszont 64, 128 és 256 gigabájtos variánsok érhetők el.

ipse2

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az iPhone 8-at idéző hátlapon egyetlen kamera figyel, egy 12 megapixeles szenzorról van szó, amely optikai képstabilizációval is kiegészül - ezt jó eséllyel ugyancsak az iPhone 8-tól örökölte az új modell, persze megspékelve az Apple új, képfeldolgozó algoritmusaival. A gyártó egészen odáig megy, hogy ez az iPhone-okban valaha megjelent legjobb egykamerás rendszer. Az előlapon egy 7 megapixeles szelfikamera található.

ipse3

Az akkumulátor méretét egyelőre homály fedi, az új iPhone SE mindenesetre a vezeték nélküli töltést is támogatja. Hagyományos audio jack már erre a modellre sem jutott. A készülék LTE, Wi-Fi 6, valamint dual eSIM támogatással érkezik, így a fizikai SIM mellé egy virtuális kártya is regisztrálható a készülékhez. Szintén üdvös újítás, hogy a készülékház vízálló, egész pontosan IP67-es védettségi besorolással rendelkezik, magyarán egy méter mélységben akár fél órát is átvészel a medencébe ejtve.

ipse4

A frissen bejelentett készülék egyik legnagyobb erőssége persze az árcédula, amely jócskán alálicitál a cég hasonló teljesítményű, nagyobb testvéreinek: Magyarországon a készülék 64 gigabájtos verziója bruttó 180 ezer forintért lesz kapható, a 128 gigabájtos modellért 200 ezer forintot kell kicsengetni, míg a 256 gigabájtos verzió 240 ezer forintos árcédulát kap. Az Apple csúcshardvere ilyen árazás mellett kifejezetten vonzó lehet, főleg a régebbi vonalvezetés és az egy kézben is könnyebben kezelhető panelek kedvelőinek. Az iPhone SE április 17-től előrendelhető és április 24-én kerül a boltokba. A készülék három színben, fehér, fekete és piros, "(PRODUCT)RED" kivitelben lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról