Szerző: Hlács Ferenc

2020. április 14. 13:55

Zuhanórepülésbe vitte a PC-piacot a koronavírus járvány

A szegmens majdnem 10 százalékkal zsugorodott az idei Q1-ben az IDC szerint.

Bár a COVID-19 világjárvány rengeteg dolgozót kényszerített távmunkára, a villámgyorsan felhúzott otthoni irodák, és a velük érkező asztali PC- és notebookvásárlási hullám az IDC szerint kevés volt hozzá, hogy megőrizze a PC-piac tavaly indult felívelését. A kutatócég adatai szerint a 2020-as Q1 jelentős visszaesést hozott a szegmensben, még az egyébként ugyancsak mínuszos, tavalyi első negyedévhez képest is.

Ez a teljes piacot nézve fájdalmas, 9,8 százalékos csökkenést jelent, az idei Q1-ben így összesen 53,2 millió PC talált gazdára. A visszaesés főként a járvány miatt Kínában leálló gyártósoroknak köszönhető: míg januárban még a tavalyihoz hasonló kapacitáson üzemeltek a gyárak a komponensek zöméért felelős régióban, februárban már érezte a szegmens a koronavírus miatti bezárásokat, amelyek a gyártás mellett a logisztikai ágazatokra is hatással voltak. Sok gyártó így nem tudta megfelelően kiszolgálni a távmunkázók, illetve a kijárási korlátozások idejét videójátékokkal elűző vásárlók miatt megnövekedett keresletet.

A kilátásokat rontja, hogy a járvány miatti gazdasági visszaesés a vásárlóerőre is negatív hatással lesz, az IDC szerint ugyanakkor a krízishelyzetből tanulva a vállalatok hosszabb távon is berendezkednek majd a távmunkára, és az otthoni felhasználók is jobban igyekeznek majd naprakészen tartani eszközeiket, ami ellensúlyozhatja a kieséseket.

SZINTE MINDENKINEK FÁJT A Q1

A gyártók rangsorában a Lenovo meg tudta őrizni vezető pozícióját, még úgy is, hogy 12,8 millió eladott készüléke 4,3 százalékos visszaesést jelent 2019 első negyedévéhez képest. Miután azonban a konkurensek zömét még nagyobb visszaesés sújtja, a cég piacrészét is növelni tudta 1,4 százalékponttal, így 24,1 százalékot hasított ki magának a szegmensből. A visszaesés egyébként az ázsiai csendes-óceáni térség, illetve Japán piacának köszönhető, más régiókban a vállalat növekedni is tudott a távmunkázóknak hála.

A TOP 5 ezüstérme a HP-t illeti, esetében ugyanakkor már számottevően nagyobb, 13,8 százalék volt a visszaesés, ami a gyártó piacrészéből is lecsiszolt kereken 1 százalékpontot, az így az idei Q1-ben 22 százalék volt. Az IDC szerint a csökkenés főként az ellátási lánc problémáinak tudható be. Harmadikként a Dell is felfért a dobogóra, a cég volt a TOP 5-ből az egyetlen, amely az időszakban vékonyan ugyan, de növekedni is tudott. A gyártó eladásait 1,1 százalékkal hizlalták fel a világszerte home office-ba kényszerült felhasználók, ami 10,5 millió eszközt jelent. Ezzel a cég piaci részesedése 17,6-ról 19,7 százalékra nőtt.

pcpiac2020q1idc

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A negyedik hely az Acer Groupé, amely 3,4 millió eszközt adott el, 9,9 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. A vállalat a kutatócég információi alapján még időben tudott lépni, és a gyártósorok leállása előtt jelentős raktárkészleteket halmozott fel, ezzel valamelyest enyhítve a krízis negatív hatásait. A versenytársak ingadozása éppen egyensúlyban tartotta a cég piacrészét, amely akárcsak egy éve, most is 6,3 százalékon állt meg. Az ötödik pozíció az Apple-t illeti, a cupertinói óriás 3,1 millió eszközt értékesített, ami masszív, 20,7 százalékos zuhanás a 2019-es Q1-hez viszonyítva. Ez 0,8 százalékpontot nyírt le a cég piacrészéből az jelenleg 5,8 százalékon áll.

A PC-piac számára a reményteli 2019 után kifejezetten rosszul indul a 2020-as év. Tavaly a Windows 7 támogatásának vége adott lendületet a szegmensnek, idén pedig sokan a Microsoft Surface Neo, illetve további kétkijelzős eszközöktől vártak további fellendülést. A krízishelyzet miatt ugyanakkor most úgy tűnik, az említett készülékek csak jövőre látnak napvilágot.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról