Szerző: Koi Tamás

2020. április 6. 11:20

Nyeregben van Magyarországon a Huawei

Jó eséllyel indulhat a Huawei Technologies legalább egy magyarországi mobilszolgáltató beszállítói tenderén, miután a kormány immár sokadik alkalommal fejti ki azon álláspontját, hogy nem kívánja származási ország alapján diszkriminálni a beszállítókat.

Továbbra is felhőtlen a magyar kormány és a kínai Huawei Technologies viszonya, ez talán a legfőbb üzenete a magyar diplomácia és külgazdaság vezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint az ázsiai gyártó múlt pénteken zajlott találkozójának. Az április mind az ország, mind pedig a Huawei Technologies számára kritikus időszak lehet, Magyarországnak azért, mert a koronavírus elleni küzdelem újabb és újabb erőfeszítéseket igényel minden oldalról, a Huaweinek pedig azért, mert április végéig számos uniós tagországban eldőlhet, hogy a cég a jövőben részt vehet-e a kritikus infrastruktúrák kiépítésében.

非常感谢你 SRÁCOK!

A miniszter a Huawei magyarországi vezetőivel tartott, egyébként évente szokásos megbeszélésén méltatta, hogy a hazánkban 15. éve jelen lévő kínai cég 2000 munkavállalónak biztosít állást, emellett jelentős mértékben hozzájárul az infokommunikációs szakmák iránt érdeklődő tehetségek fejlesztéséhez. Szijjártó hozzátette, a Huawei az elmúlt hetekben, illetve jelenleg is adományokkal segítette, illetve segíti a koronavírus elleni küzdelmet Magyarországon.

szijjarto
szijjártó péter külgazdasági és külügyminiszter (fotó: MTI)

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tárcavezető ezzel párhuzamosan biztosította a Huawei vezetőit, hogy Magyarország továbbra is "nyitott és tisztességes gazdasági és üzleti környezetet" fog biztosítani a külföldi befektetők számára. A találkozó talán legfontosabb üzenete a kormány részéről, hogy Magyarország az kritikus telekommunikációs infrastruktúrák, így elsősorban az 5G-s hálózatok kapcsán továbbra sem diszkriminál semmilyen beszállítót pusztán származási ország alapján, lényegében megismételve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy hónappal ezelőtt elhangzott szavait.

A Huawei számára mindez azt jelentheti, hogy Magyarország április 30-án, az Európai Unió által előírt határidőre vélhetően olyan intézkedéscsomagot fog leadni, mely szabad kezet ad a Huawei meglévő és potenciális partnereinek a további együttműködést és az új megállapodások megkötését illetően. 

AZ OPERÁTORÉ A VÉGSŐ SZÓ

Hazánkban egyébként éppen a Huawei hálózati berendezéseit használó Vodafone Magyarország üzemeltet 5G-s mobilhálózatot, legfőképpen Budapest belvárosára fókuszálva, kérdéses ugyanakkor, hogy a Vodafone hosszú távon maradhat-e partnere a kínai gyártónak. Az évtizedes jó viszonyt mindenesetre komolyan veszélyezteti, hogy a Vodafone Csoport év elején közölte, hogy a következő években teljes európai hálózatában leszereli a Huawei maghálózati berendezéseket, így a kínai gyártó jobb híján a hozzáférési hálózatban maradhat tényező a Vodafone-nál.

Az operátorok kezét bizonyos technológiai korlátok is megköthetik, így kompatibilitási okokból kicsi a valószínűsége annak, hogy bármelyik cég az 5G-s kiépítésekre új beszállítóval állapodjon meg. Mindez azt jelenti, hogy a hazai piacon szinte borítékolható, hogy a Telekom mobil oldalon továbbra is az Ericssonnal, a Telenor pedig a ZTE-vel építi majd az új generációs hálózatot, míg a Vodafone továbbra is a Huawei legnagyobb hazai partnere maradhat, jóllehet a cégcsoport fenti döntésének magyarországi hatása egyelőre nem tisztázott.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.