Szerző: Koi Tamás

2020. március 4. 12:34

Mindenben számít Magyarország a Huaweire

Megerősítette a magyar kormány a korábbi álláspontját, miszerint nem kíván a Huawei Technologies hálózati berendezéseinek használatára vonatkozóan semmilyen korlátozó intézkedéseket bevezetni, a kiberbiztonságot pedig nem politikai, hanem technológiai kérdésként kezeli.

A magyarországi 5G-s hálózatok bevezetéséről és fejlesztéséről tartott egyeztetést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint a kínai Huawei Technologies magyarországi leányvállalatának több felsővezetője, melyen egyebek mellett a magyar kormány ismételten megerősítette a kínai felet arról, hogy a kiberbiztonságot nem politikai, hanem technológiai kérdésként kezeli. Vagyis Magyarország a jövőben mindenben számít a Huawei Technologiesre az 5G-s hálózatok kiépítése során, noha a beszerzésekkel kapcsolatos végső döntés nyilvánvalóan nem a kormány, hanem az érintett távközlési szolgáltatók kezében van.

NEM POLITIKÁNAK VALÓ VIDÉK

A miniszter a vállalat körül kialakult, nyugati vitával kapcsolatban a megbeszélésen ismét kiemelte:

Igazoltnak látjuk és fenntartjuk eddigi álláspontunkat, amely a kiberbiztonságot nem politikai kérdésként, hanem technológiaiként kezeli. A hazai piac továbbra is nyitott a cég teljes körű részvétele felé az 5G technológia hazai kiépítésében.

A találkozón Palkovics megerősítette a Huawei vezetőit abban, hogy Magyarország az 5G-s távközlési rendszer és az ezzel kapcsolatos kompetenciák egyik vezető országává kíván előlépni Európában, ahogyan ez a negyedik generációs mobilhálózatok esetében is történt. Hazánk ugyanakkor egyelőre távolról sem számít európai éllovasnak az 5G-s hálózatok kiépítése kapcsán, melyet elsősorban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a DIGI anyacége között kialakult jogi herce-hurca miatt elhúzódó frekvenciaértékesítési eljárás késleltet.

palkovics_5gk
palkovics lászló az 5g koalíció tavaly nyári nyilvános plenáris ülésének megnyitóján

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Hazánkban egyébként éppen a Huawei hálózati berendezéseit használó Vodafone Magyarország üzemeltet 5G-s mobilhálózatot, legfőképpen Budapest belvárosára fókuszálva, kérdéses ugyanakkor, hogy a Vodafone hosszú távon maradhat-e partnere a kínai gyártónak. Az évtizedes jó viszonyt mindenesetre komolyan veszélyezteti, hogy a Vodafone Csoport éppen egy hónapja közölte, hogy a következő években teljes európai hálózatában leszereli a Huawei maghálózati berendezéseket, így a kínai gyártó jobb híján a hozzáférési hálózatban maradhat tényező a Vodafone-nál.

Ezzel együtt erősen kérdéses, hogy a Vodafone két versenytársa, a Magyar Telekom és a Telenor Magyarország az 5G-s hálózat kiépítését rábízza-e a Huawei-re, függetlenül a magyar kormány álláspontjától. A két említett cégnél jelenleg az Ericsson (Telekom) és a szintén kínai ZTE (Telenor) eszközeiből épül fel a mobilhálózat, illetve ez a két cég üzemelteti mindkét operátornál a meglévő 5G-s teszthálózatot, teszthálózatokat. A Telekom anyacége, a Deutsche Telekom egyelőre nem foglalt állást konkrétan a kérdésben, a vállalat vélhetően megvárja ezzel az anyaország szakpolitikai állásfoglalását - ahogy azt tette a Vodafone Nagy-Britannia esetében. 

A DÖNTÉS AZ OPERÁTOROKÉ

A Telenorban többségi tulajdonos PPF-nek nincs ismert álláspontja a kérdésben, és kevéssé valószínű, hogy a tavaly szerzett 25%-os magyar állami résztulajdon önmagában elég befolyást jelent ahhoz, hogy a cseh többségi tulajdonban álló operátort a Huawei felé lökje - a pénzügyi befektető azonban minden bizonnyal meggyőzhető egy kedvező ajánlat révén. A HWSW úgy tudja, hogy eddig sem a Telekomnál, sem a Telenornál nem született végleges döntés a beszállító kilétével kapcsolatban, tekintve azonban, hogy az új generációs hálózatok kezdetben erősen a meglévő 4G-s rendszerekre lesznek utalva (5G non-standalone topológia), ezért borítékolható, hogy az operátorok rövid távon nem keresnek új partnert az 5G-s kiépítésekhez.

Magyarországnak ezzel együtt láthatóan fontos, hogy gesztust tegyen a Huawei felé, melyre magyarázat lehet, hogy a vállalat Kínán kívüli legnagyobb gyártási- és logisztikai központját éppen Magyarországon üzemelteti, ezzel pedig az egyik legtöbb vámot és adót befizető külföldi nagyvállalat az országban. Ezt a pozíciót némileg veszélyeztetheti, hogy a Huawei az egyik legfontosabb európai piacán, Franciaországban mintegy 200 millió eurós beruházással tervez olyan gyártóbázist építeni, mely kifejezetten 5G-s berendezéseket (bázisállomás-elemeket) gyárt majd egész Európa számára. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról