:

Szerző: Koi Tamás

2020. március 9. 11:38

Huawei: Európa vevő lesz a technológiánkra

A kémvádak és az Egyesült Államok folyamatos diplomáciai nyomásgyakorlásának dacára a Huawei bízik benne, hogy számos európai mobilszolgáltató a kínai cég berendezéseit fogja választani az új generációs mobilhálózatok alapjainak felépítéséhez.

Magabiztosan nyilatkozott a múlt héten Koppenhágában a Huawei Technologies uniós országokért felelős vezetője a kínai cég jövőbeni európai pozícióit illetően - számol be a Reuters riportja. Abraham Liu egy múlt pénteki rendezvényen közölte, a Huaweinél biztosak benne, hogy számos európai operátor a kémvádak és a kiberbiztonsággal kapcsolatos aggályok dacára a kínai gyártó berendezéseit fogja majd választani az 5G-s hálózatok kiépítése során.

MARADUNK BARÁTOK

A cég szerint ráadásul ez nem csupán a hozzáférési hálózat (javarészt passzív eszközök) alkotóelemeire vonatkozik majd, hanem maghálózati megoldásokra is, melyek voltaképpen központi adatfeldolgozó szerepet töltenek be egy operátor hálózatában, ebből kifolyólag biztonsági szempontból különösen szenzitív komponenseknek számítanak. Az elsősorban az Egyesült Államok részéről többször hangoztatott vádak szerint a Huwei ezeken a maghálózati elemeken keresztül tárt kapukat biztosít a kínai szakszolgálatok számára, melyek így hozzáférhetnek a mobilszolgáltatók hálózatain keresztül zajló (adat)forgalomhoz vagy éppen kompromittálhatják a rendszer működését.

5g_szektor_voda
a huawei 5g-s szektorsugárzója a vodafone egyik budapesti állomásán (fotó: hwsw)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a gyártó ezeket a vádakat mindvégig tagadta, és az uniós tagállamokat láthatóan nem győzte meg maradéktalanul az amerikai diplomácia, azt maga az EU is elismeri, hogy az 5G-s hálózatok olyan biztonságtechnikai szempontból minden eddiginél komolyabb kitettséget jelentenek majd egy-egy tagállam számára. A nemzetközösség ezért nemrég átfogó kockázatelemzést végzett majd tagállami szintű cselekvési, illetve kockázatcsökkentési terv kidolgozására kötelezte a tagállamokat.

Bár már nem része az EU-nak, az első ilyen, mondhatni tagállami szintű korlátozást éppen Nagy-Britannia vezetheti be: Az Unióból január végén kivált országban a jövőben nem használhatják a mobilszolgáltatók a Huawei maghálózati berendezéseit, illetve a hozzáférési hálózatban is korlátozzák a kínai cég eszközeinek részarányát. A két legerősebb uniós tagállam, Franciaország és Németország a következő hetekben dönthet arról, hogy a brithez hasonló korlátozó intézkedéseket foganatosít-e, vagy annál megengedőbb lesz a kínai gyártóval szemben.

Bár a tagállami határozatok megköthetik egy-egy operátor kezét, akadhatnak olyan szolgáltatók, melyek a Huawei-t érő sorozatos támadások hatására elővigyázatosságból akkor sem használják a kínaiak berendezéseit, ha tehetnék, akár azon az áron, hogy esetlegesen drágább megoldásokkal tudják csak helyettesíteni a kínai technológiát. Ilyen döntést hozott nemrég a Vodafone Csoport, mely közölte, néhány éven belül a teljes európai hálózatban eltűnhetnek a maghálózatokból a Huawei alkotóelemek - így például jó eséllyel le kell cserélnie a teljes core-t a Vodafone Magyarországnál is, mely hosszú évek óta a Huawei legnagyobb hazai partnere.

VENDOR LOCK

A Huawei szerint ugyanakkor Európában, azokban az országokban, ahol nem léptetnek életbe korlátozó intézkedéseket, végül győzni fog a józan ész és az üzleti logika, vagyis a szolgáltatók azt a beszállítót fogják kiválasztani egy 5G-s tender során, mely a legtöbb értéket nyújtja a pénzért cserébe. Az ehhez hasonló döntések előkészítése során ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni bizonyos technológiai szempontokat, így például fontos, hogy az 5G bevezetési szakaszában a kezdeti hálózatok (5G non-standalone) erősen támaszkodnak a 4G-s rádiós hozzáférési hálózatra, a szolgáltatóknak ez esetben kompatibilitási okokból erősen ajánlott mind a 4G-s, mind az 5G-s komponenseket egy beszállítótól beszerezni.

A kínai gyártó számára mindenesetre most kulcsfontosságú, hogy annyi meglévő partnert őrizzen meg, amennyit csak lehet, tekintve, hogy Európa jelenleg a Huawei egyik kulcspiaca Ázsia mellett. Minden, a cég körül kialakult bizonytalanság és vélt vagy valós kockázat alapjaiban rengetheti meg ezt a pozíciót, (újra) átadva a terepet a tradicionális európai gyártóknak, a svéd Ericssonnak vagy a finn Nokiának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.