Szerző: Koi Tamás

2020. március 17. 09:43

Kis kijelzőkön rajtol a Telekom új TV-s platformja

Fontos szakasz zárult le a Magyar Telekom új, IP-alapú televíziós és on-demand szolgáltatásának tesztelésében azzal, hogy a távközlési cég immár szélesebb közönség számára is elérhetővé tette a MediaKind által fejlesztett MediaFirst-alapú új generációs rendszert. Az új szolgáltatás neve Telekom TV GO lesz, de technikailag alig lesz köze a 2014-ben ugyanezen a néven bevezetett platformhoz.

Március 16-án elrajtolt a Magyar Telekom új, IP-alapú televíziós platformja, melynek alapjait az Ericssonból kivált MediaKind fejlesztette MediaFirst néven. A vadonatúj, felhőalapú rendszer a jövőben kiváltja majd a szolgáltatónál 2006 óta létező IPTV-t, ám a cég egyelőre megfontoltan próbálja az ügyfeleket ráengedni a rendszerre, amit éppúgy TV GO-nak (egész pontosan Telekom TV GO-nak) hívnak, mint a szolgáltató által 2014-ben bevezetett és tavaly szeptemberben megújított small screen szolgáltatást, noha attól teljesen eltérő technológiai alapokon működik.

MŰSZAKILAG STABILIZÁLJÁK

A Magyar Telekom szakemberei egy hétfői online sajtótájékoztatón jelentették be az új platform indulását, kiemelve, hogy a rendszer eleinte csak kis képernyős tévézést támogat, ráadásul meglévő előfizetőknek nem is biztosítja a szolgáltatást a Telekom. Ennek oka, hogy a szolgáltató a szélesebb körű bevezetés előtt szeretné "műszakilag stabilizálni" a rendszert - ugyanezen megfontolásból óvatoskodta el a rajtot a Vodafone Magyarország a szintén újonnan bevezetett IP-alapú Vodafone TV-vel.

telekom_tvgo_new
az új kezelőfelület áttekinthetőbb kínálatot ígér

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Telekom szakemberei a háttérbeszélgetésen elmondták, hogy az új platform részben a meglévő IPTV-s rendszer robusztus multicast-hátterére épül majd, ám azon a ponton hoz frissítést a televíziós tartalomközvetítésbe, ahol az előző generációs rendszer elvérzett: Az új Telekom TV GO a vállalat szerint sokkal rugalmasabban tud majd reagálni a piaci kihívásokra, az új funkciók beépítése és széles körű elérhetővé tétele gyorsabbá válhat majd.

A nézők új funkciók garmadájával egyelőre még nem szembesülhetnek, az első generációs IPTV-hez képest szembeötlő különbség a megváltozott kezelőfelület, valamint az erősebb lábakon álló - igaz, egyelőre csak egyetlen profilt támogató - ajánlórendszer lett. A fejlesztés során az volt a cél, hogy az előfizetők egy egyszerűbb, átláthatóbb, ugyanakkor konvergens felületet kapjanak, melyen az élő és lekérhető tartalmak egyaránt, hasonló hangsúllyal megjelenhetnek.

Mivel a Telekom elsőként csak úgynevezett kisképernyős eszközökön teszi elérhetővé az új Telekom TV GO-t, ezért nem szükséges új végberendezéseket vásárolni vagy bérelni a szolgáltatótól a tévézéshez. A lineáris és on-demand tartalmak PC-n, okostelefonokon vagy tableteken érhetők el - előbbiek esetében böngészőben, utóbbiaknál applikáción keresztül. A szolgáltató a kezdeti fázisban olyannyira nem támogatja a nagyképernyős üzemet, hogy akárcsak az előző TV GO esetén, úgy az újnál sem engedélyezett a Chromecast vagy Apple TV eszközök használata a tartalmak átjátszására (a szolgáltató ígérete szerint ez a funkció később elérhető lesz majd).

A HWSW kérdésére a háttérbeszélgetésen elmondták, hogy a Telekom mintegy 800 ezer IPTV-s végpontján üzemelő több mint 1,2 millió set top box cseréje az új Telekom TV GO szélesebb körű bevezetését követően sem válik okvetlenül szükségessé, mivel ezek a dobozok egy szoftverfrissítés révén az új platform felületét és funkcióit, illetve azok jelentős részét megkapják majd. Hogy a MediaFirst platformmal bevezetnek-e új set-top boxot a kínálatba a Telekomnál, arról nem közölt részleteket a szolgáltató.

BÁRMILYEN INTERNETTEL HASZNÁLHATÓ

A Telekom új TV GO platformja jelenleg három díjcsomaggal érhető el, a nulla forintos közszolgálati csomag mellet a 31 csatornás "Alap" és a 3600 forintos, 90 csatornát tartalmazó "Szuper Családi" csomag érhető el, a MoziKlub szolgáltatásért pedig havonta 1500 forintot kér a szolgáltató. Az új tévés platform igénybe vételéhez nem feltétel, hogy az ügyfél a Telekom vezetékes vagy vezeték nélküli hálózatát használja - vagyis e tekintetben az új platform az előddel ellentétben nem menedzselt, teljesen zárt hálózaton keresztül juttatja el a tartalmat az előfizetőhöz.

A folytatást némileg beárnyékolja a koronavírus jelentette fenyegetés és bizonytalanság, a Telekom most mindenesetre azt tervezi, hogy a szolgáltatást még a tavasz folyamán elérhetővé teszi majd meglévő telekomos ügyfelek számára is, az igazi multiscreen átjárhatóságot pedig várhatóan valamikor a nyárra valósítja meg a vállalat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról