:

Szerző: Koi Tamás

2020. február 5. 12:12

Elrajtolt a Vodafone TV

A munkatársak számára elérhető belső tesztüzemet követően immár a szélesebb közönség számára is elérhetővé váltak a Vodafone Magyarország új vezetékes szolgáltatásai, melyek a UPC örökségtől (egyelőre) teljesen függetlenül a Telekom infrastruktúráját használják. Az igazi újdonságot a vadonatúj platformként megjelenő Vodafone TV jelenti a kínálatban.

Minden különösebb hírverés nélkül tegnap a nagyközönség számára is elrajtoltak a Vodafone új vezetékes termékei, melyek több szempontból is érdekes színfoltjai a UPC Magyarországot tavaly bekebelező, egykor szinte kizárólag mobilszolgáltatásban utazó cég portfóliójának. Az új, hétfőtől elérhető termékkínálat kétségtelenül legnagyobb dobása a vadonatúj tévés platform, a Vodafone TV, mely minden korábbi, IP-alapú tévés megoldáshoz képest fejlettebb funkciókat kínál.

CSAPATMUNKA

A Vodafone TV közelgő indulásáról lapunk tavaly novemberben számolt be, a szolgáltató az akkor nyilvánossá vált forgatókönyvhöz tartva magát indította útjára az új vezetékes portfóliót. Az új csomagok egy új üzleti modell bevezetésével váltak elérhetővé, melynek alapja a hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság úgynevezett L3 nagykereskedelmi szolgáltatások elérhetőségét szabályozó piachatározata. Ez kötelezően előírja a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatóknak, hogy vezetékes hálózataikon szabályozott feltételek mellett bitfolyam-hozzáférést nyújtsanak partnereiknek. A Vodafone és a Telekom között megkötött nagykereskedelmi megállapodásnak köszönhetően a brit tulajdonban lévő operátor a Telekom, mint inkumbens szolgáltató szabályozott szolgáltatási területein használhatja a Telekom DOCSIS és FTTH alapú infrastruktúráját, amiért cserébe természetesen fizet a cégnek.

Ebből adódóan a Vodafone képessé válhat minden, a fent említett két új generációs technológiát használó Telekomos infrastruktúrával lefedett és a szabályozás alá bevont területen vezetékes szélessávú szolgáltatás nyújtására. Erre épülve jelentek meg azok az új Vodafone internetcsomagok, melyek a UPC jelenlegi portfóliójához igazodva 150-500 Mbps letöltési sávszélességet kínálnak végpontonként - ott is, ahol a UPC infrastruktúrája egyáltalán nem érhető el. Az új tévés termék, a Vodafone TV február eleji indulásakor egyébként éppen a UPC-s területeken nem érhető el, a szolgáltató azonban bevallottan azon dolgozik, hogy ez a hiányosság néhány hónapon belül megoldódjon, az új platform ezt követően fokozatosan kiváltja majd a Liberty Global tulajdonában lévő Horizon platformot.

voda_tv_stb
a Vodafone tv-hez kínált médiabox

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új rendszer alapja egy tenyérnyi, dizájnos set-top box (Vodafone Mediabox), ami a többi szolgáltatónál jellemzően megtalálható ormótlan, sokat fogyasztó beltéri egységekhez képest már ránézésre is valóságos felüdülés, de legalábbis nem kell keresni azt a helyet a tévéállványon, ahol minél kevéssé feltűnően elrejthető. A manapság divatos trendekkel ellentétben a beltéri egységen nem Android fut, ebből kifolyólag az Android TV platform applikációi sem telepíthetők rá. A Vodafone helyette egy saját felhasználó felülettel ellátott, alapvetően HTML-alapú kezelőfelületet fejlesztett, melyhez azért viszonylag könnyedén lefejleszthetők applikációk. A csatlakozott tartalomszolgáltató platformok terén egyelőre nem áll túl jól a cég, az Amazon Prime és a YouTube appokon kívül más nem szerepel a kínálatban.

NPVR, CATCH-UP

A Vodafone TV platform tartalmai egy központi hazai szerverről érhetőek el, így bármilyen eszközön megtekinthetőek jogosultság alapon az ügyfelek személyes tartalmai, például a felvételek is (NPVR), melyekből legfeljebb 90 órányit lehet tárolni legkésőbb 90 napig. A platform bizonyos tartalmak (tévéadások) esetében lehetőséget ad a korábban sugárzott műsorok visszanézésére is (catch-up funkció), legfeljebb 7 napra visszamenőleg. A Mediabox más piaci megoldásokkal ellentétben az interfészt teljes egészében lokálisan jeleníti meg, a kis beltéri egység a HWSW által látott demó alapján elegendő számítási kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy az egyébként dizájnos felület kezelése teljesen folyamatos, döccenésektől mentes legyen.

A Vodafone TV-hez természetesen jár mobilalkalmazás is, mely a beltéri egységgel összehangolva a magyar piacon egyedüliként képes arra, hogy egy élő adás (vagy bármilyen egyéb tartalom) képét átadja mobilról TV-re és vissza. Szintén teljesen egyedi megoldás a honi mezőnyben a gyereksarok, vagy kid's corner, melyet aktiválva a Mediabox menüje, illetve a tartalomkínálat a gyermekek igényeinek megfelelően teljesen átalakul. Ebből az üzemmódból csak PIN ismeretével lehet kilépni, emellett a képernyőidőt is lehet szabályozni a szoftverből, ezzel elkerülve, hogy a csemete az engedélyezett négynél több Peppa malac epizódot tekintsen meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.