:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 5. 09:50

Beengedi a reklámokat az Apple az iOS-es push értesítésekbe

De csak a felhasználó belegyezésével. A bejelentkezési megkötések eközben szigorodnak.

Eddigi gyakorlatával szembefordulva beengedi a push értesítésekbe a hirdetéseket iOS-en az Apple. Az új lehetőségre először a 9to5mac lett figyelmes az iOS 13-mal érkező frissített, az App Store-ban való megjelenésre vonatkozó irányelvek között, amelyekben a cég az újonnan közzétett, alkalmazásokat és app verziókat érintő elvárásokat is lefekteti.

Eszerint idén április 30-tól minden új alkalmazásnak, illetve alkalmazásfrissítésnek az iOS 13 SDK-ra kell épülnie, amely olyan funkciók előtt nyit kaput mint a kiterjesztett valóság alkalmazásokhoz használható ARKit 3 vagy a gépi tanulásos Core ML 3 keretrendszerek használata vagy épp a sötét megjelenítési mód. Emellett április végére a "Sign in with Apple" funkciót is támogatniuk kell a cég platformját célzó appoknak, azaz a felhasználók hozzá kell hogy tudjanak férni Apple ID azonosítójukkal az egyes alkalmazásokhoz - akkor is, ha már van lehetőség más, például Google fiókkal történő bejelentkezésre. Mindezek mellett az Apple a fejlesztőktől elvárja, hogy az App Store-ban közzétett szoftvereik a vállalat minden jelenleg támogatott készülékével legyenek kompatibilisek, beleértve a legfrissebb iPhone 11 modelleket, illetve az iPadeket is.

iosill

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Mindezek mellett fontos változás jön a push értesítésekbe ágyazott hirdetések kezelésében: egészen mostanáig az Apple kifejezetten tiltotta azok becsempészését a felhasználóknak küldött értesítésekbe, legyen szó hagyományos reklámokról, direkt marketing eszközökről vagy promóciókról. Az új irányelvek már lazítanak ezeken a megkötéseken, a fejlesztők már küldhetnek marketingtartalmakat értesítésként - legalábbis ha felhasználók abba expliciten beleegyeztek, és bármikor lehetőségük van visszavonni is az engedélyt.

Az új szabályokkal az Apple végre saját gyakorlatához is jobban igazodik, hiszen a tiltás dacára többször is volt rá példa, hogy a vállalat saját termékeit push értesítésben promotálta - de a nagyobb webáruházaknál is előfordult, hogy erősen a hirdetés kategóriába hajló ajánlatokkal jöttek elő az értesítésekben. Az új irányelvek mindezt most átláthatóbb, szabályozottabb mederbe terelik.

A társkereső és jövendőmondó alkalmazásokkal szemben ugyanakkor egyértelműen  bekeményít a cég, és csak akkor engedi be azokat az App Store-ba, ha "egyedi és jó minőségű" élményt kínálnak. A frissített irányelvekben egyébként a vállalat azt is megjegyzi, az elmúlt négy évben kiadott iOS-es Apple készülékeknek már 77 százaléka futtatja a rendszer jelenleg elérhető legfrissebb, 13-as kiadását - csak az elmúlt négy év iPadjeit nézve pedig 79 százalékon találunk iPadOS 13-at. Ennek megfelelően a fejlesztőknek is kiemelten fontos, hogy minél inkább naprakészen tartsák alkalmazásaikat, a legújabb rendszer igényeihez és lehetőségeihez igazodva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.