Szerző: Koi Tamás

2020. január 24. 12:21

Milliárdos beszállítói szerződést írt alá a Broadcom az Apple-lel

Jelentős értékű beszállítói szerződést írt alá a napokban a Broadcom és az Apple, mely alapján az amerikai chipgyártó termékei a következő években nagyobb mennyiségben kerülnek feltételezhetően az új iPhone-okba.

Összesen tizenöt milliárd dollárt értékben hozott tető alá két beszállítói szerződést az Apple-lel a Broadcom. Az amerikai chipgyártó - mely árbevételének jelentős részét az Apple-nek eladott komponensek után szerzi - a következő években pontosan meg nem határozott, vezeték nélküli funkciókat ellátó vagy támogató áramköri egységeket szállít a cupertinói cégnek.

A Broadcom által gyártott komponensek eddig is jelentős számban megtalálhatóak voltak elsősorban az iPhone-okban - az iPhone 11 áramköri felépítésének analízise alapján például a Broadcom gyártja az iPhone-ok számára a Bluetooth- és Wi-Fi kapcsolatokért felelős chipet, valamint a mobilhálózati csatlakozáshoz nélkülözhetetlen, Avago márkanévre keresztelt RF front-end lapkát. Korábbi piacelemzések szerint 2018-ban egy iPhone gyártási költségeiből nagyjából 10 dollárra rúgott a Broadcomm komponensek ára, miközben a chipgyártó árbevételének 25%-a származott ugyanebben az éveben az Apple részére eladott termékekből.

broadcom_apple

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nyílt titok emellett, hogy az idén megjelenő, sorrendben 12. iPhone már 5G-képes lesz, vélhetően a Broadcomm által gyártott chipek ennek megfelelő paraméterekkel is rendelkeznek majd. Az 5G-s iPhone-okba ugyanakkor minden valószínűség szerint az Apple-lel sokáig hadban álló Qualcomm szállíthatja majd az 5G-s modemeket: távol-keleti források szerint az Apple mindhárom, idén érkező készülékébe a Qualcomm X55-ös modeme kerül, vagyis az iPhone 12, iPhone 12 Pro és Pro Max készülékek is 5G támogatással érkeznek majd.

A tervezőcég X55-ös fejlesztése a piac első olyan chipje, amely az 5G mellett a 4G, 3G, illetve 2G támogatással is rendelkezik. A modemet gyakorlatilag az összes szabványosított technológiára felkészítette a Qualcomm, beleértve a milliméteres hullámhosszú (mmWave) kapcsolatot is. 

a címlapról