Szerző: Hlács Ferenc

2020. február 20. 14:49

Mainframe migrációs céget vesz a Google

A holland Cornerstone Technology csapata a Google Cloudhoz csatlakozik.

Bevásárolt a Google, pontosabban a keresőóriás felhős divíziója: a Google Cloud egy mainframe migrációval foglalkozó vállalattal, a Cornerstone Technologyval lett gazdagabb. Az akvizíció összegét a felek nem árulták el.

Egy tapasztalt csapatról van szó, a holland vállalatot 1989-ben alapították, a cég ügyfeleinek mainframe-es adatait és munkafolyamatait segít automatizáltan felhős környezetekbe mozgatni. A Google bejelentése szerint a felvásárolt cég a GCP migrációs megoldásainak fontos részét képezi majd, amelyet ügyfelei Professional Services Organization programján és partnerhálózatán keresztül is igénybe vehetnek.

mainfrmill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Cornerstone eszközeivel a Cobol, a PL/1 vagy az Assembler programok szolgáltatásokká bonthatók, amelyek aztán natívan futtathatók a felhőben, menedzselt, konténerizált környezetben. Ehhez a cég egy migrációs ütemtervet is készít az ügyfeleknek, amely alapján végigkövethető a teljes mainframe-környezet tervezett átalakítása, és fokozatos átköltöztetése a GCP-re, így az üzemeltetők egyszerűen tervezhetnek a folyamatokkal. A csapat továbbá az eredetileg használt programnyelveket és adatbázistípusokat tetszőleges nyelvre és típusra alakítja át, az új környezet igényeihez igazodva.

Noha friss startupoknál valószínűleg aránylag kevés mainframe-mel találkozhatunk, nagyvállalati környezetben azok továbbra is fontos feladatokat látnak el. Ahogy a ZDNet is kiemeli, a hitelkártya-tranzakciók 85 százaléka továbbra is az IBM Z mainframe-en halad keresztül. A Google az elmúlt hónapokban komoly erőforrásokat fordít arra, hogy egyszerűbbé tegye a felhős migrációt, tavaly november végén a hasonló területtel foglalkozó CloudSimple-t kebelezte be.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról