Szerző: Hlács Ferenc

2020. február 20. 14:49

Mainframe migrációs céget vesz a Google

A holland Cornerstone Technology csapata a Google Cloudhoz csatlakozik.

Bevásárolt a Google, pontosabban a keresőóriás felhős divíziója: a Google Cloud egy mainframe migrációval foglalkozó vállalattal, a Cornerstone Technologyval lett gazdagabb. Az akvizíció összegét a felek nem árulták el.

Egy tapasztalt csapatról van szó, a holland vállalatot 1989-ben alapították, a cég ügyfeleinek mainframe-es adatait és munkafolyamatait segít automatizáltan felhős környezetekbe mozgatni. A Google bejelentése szerint a felvásárolt cég a GCP migrációs megoldásainak fontos részét képezi majd, amelyet ügyfelei Professional Services Organization programján és partnerhálózatán keresztül is igénybe vehetnek.

mainfrmill

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Cornerstone eszközeivel a Cobol, a PL/1 vagy az Assembler programok szolgáltatásokká bonthatók, amelyek aztán natívan futtathatók a felhőben, menedzselt, konténerizált környezetben. Ehhez a cég egy migrációs ütemtervet is készít az ügyfeleknek, amely alapján végigkövethető a teljes mainframe-környezet tervezett átalakítása, és fokozatos átköltöztetése a GCP-re, így az üzemeltetők egyszerűen tervezhetnek a folyamatokkal. A csapat továbbá az eredetileg használt programnyelveket és adatbázistípusokat tetszőleges nyelvre és típusra alakítja át, az új környezet igényeihez igazodva.

Noha friss startupoknál valószínűleg aránylag kevés mainframe-mel találkozhatunk, nagyvállalati környezetben azok továbbra is fontos feladatokat látnak el. Ahogy a ZDNet is kiemeli, a hitelkártya-tranzakciók 85 százaléka továbbra is az IBM Z mainframe-en halad keresztül. A Google az elmúlt hónapokban komoly erőforrásokat fordít arra, hogy egyszerűbbé tegye a felhős migrációt, tavaly november végén a hasonló területtel foglalkozó CloudSimple-t kebelezte be.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.