Szerző: Koi Tamás

2020. február 13. 13:12

Egyre kilátástalanabb a DIGI helyzete az 5G-s aukción

Nem áll jól a DIGI anyacégének, a DIGI Communications NV-nek a szénája abban a jogi eljárásban, melyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly indított (5G-s) frekvenciaaukciója kapcsán kezdeményezett a szolgáltató.

HIRDETÉS

Napról-napra kisebb az esélye annak, hogy a DIGI újabb, elsősorban 5G-s mobilszolgáltatások nyújtásához hasznosítható spektrumhoz jusson a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly indult frekvenciaaukcióján. Amint azt korábban többször is megírtuk, az eljárásról a DIGI-t, pontosabban annak holland anyacégét, a DIGI Comminications NV-t kizárta a hatóság, mely döntést a szolgáltató a másodfokú szakasz számára kedvezőtlen alakulása után bíróságon is megtámadott. 

CSIKI-CSUKI

A szóban forgó döntés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének november 27-én hozott másodfokú végzése volt, mely helybenhagyta az elsőfokon eljáró hivatal 2019-ben meghirdetett frekvenciaaukcióra jelentkezők nyilvántartásba vételéről szóló döntését. A hatóság szeptember 13-án határozott elsőfokon arról, hogy a négy jelentkező közül csak hármat, a Magyar Telekom Nyrt-t, a Telenor Magyarország Zrt-t és a Vodafone Magyarország Zrt-t veszi nyilvántartásba, a negyedik pályázót, a DIGI Communications N.V.-t nem, mivel az a nyilvános indoklás szerint "nem felelt meg a feltételeknek" - az eljárás a jogorvoslati szakasz(ok) miatt azóta áll, holott a hatóság eredeti szándéka szerint már tavaly ősszel le kellett volna zárni a folyamatot.

digi_hq

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Annak eldöntése, hogy az aukció mikor folytatódhat, a DIGI kontra NMHH ügyben eljáró bíró hatásköre - ha a bíróság helyt adna a szolgáltató által benyújtott azonnali jogvédelem kérésnek, az azt jelenthetné, hogy az ítélethozatalig nem lehet végrehajtani a nyilvántartásba vételről szóló határozatban foglaltakat, vagyis nem folytatódhatna az eljárás egészen addig, amíg nem tisztázott, hogy az NMHH jogosan zárta-e ki a negyedik jelentkezőt az aukcióról. Ez pedig további hosszú hónapokra megakaszthatná a folyamatot, akár egy évvel is kitolva az értékesítésre eredetileg kitűzött céldátumot.

A bíróság ugyanakkor a DIGI azonnali jogvédelemmel kapcsolatos kérését elsőfokon elutasította, mely ellen a szolgáltató fellebbezést nyújtott be a másodfokú bírósághoz, a felek jelenleg erre a döntésre várnak - erősítette meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Kommunikációs Igazgatósága a HWSW-nek a Világgazdaság keddi lapszámában leírtakat.

Noha a hatóság felhívja a figyelmet, hogy az árverési eljárás folytatásának vagy további szüneteltetésének kérdése az említett másodfokú döntés függvénye, a Világgazdaság úgy tudja, két közigazgatási per is zajlik az ügyben, az ugyanakkor nem világos, hogy ezek közül csak az egyik, vagy mindkettő kimenetele befolyásolhatja az aukció lebonyolítását.

NAGYON KELL A SPEKTRUM

A DIGI mindenesetre az egyre kilátástalanabbnak tűnő küzdelem dacára többször is hangsúlyozta, eltökélt azon célja iránt, hogy Magyarország negyedik mobilszolgáltatójaként szolgáltatásait minél több ügyfél számára tegye elérhetővé - a cégnek azonban rendkívül nehéz dolga lesz, ha mindezt további spektrumkapacitás nélkül kell végrehajtania. A vállalatnak különösen a nagy területi lefedettségű szolgáltatás-eléréssel gyűlik meg a baja egészen addig, míg nem jut hozzá olyan frekvenciablokkokhoz, melyek gazdaságosan használhatóak erre a célra.

Itt elsősorban az ominózus 5G-s aukción licitre bocsátott 700 MHz-es, illetve a legkorábban 2022. tavaszán használatba vehető 900 MHz-es spektrum jöhet számításba, ám előbbi kapcsán egyre kisebb az esélye a szolgáltatónak a frekvenciaszerzésre, utóbbi esetén pedig jelenleg még túl távoli dátumról van szó. Arról nem beszélve, hogy a három inkumbens mobilszolgáltató alighanem mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a szolgáltatása jelenlegi gerincét adó GSM blokkokból lehetőleg egyetlen MHz-nyit se veszítsen el egy új értékesítési eljárásban. 

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 22:41

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.