Szerző: Hlács Ferenc

2020. február 12. 13:00

Letölthető a Windows 10X-szel szerelt Microsoft Emulator

A fejlesztők már kipróbálhatják alkalmazásaikat a kétkijelzős eszközökre szánt rendszeren.

Már el is kezdhetik alkalmazásaikat Windows 10X-re szabni a fejlesztők, a Microsoft ugyanis korábbi ígéretének megfelelően kiadta a rendszerhez szánt első emulátorát. A Microsoft 365 Developer Day-en bejelentett megoldással a fejlesztőknek lehetőségük nyílik a Windows 10X éles rajtja előtt tesztelni alkalmazásaikat, hogy azok megfelelően jelenjenek meg és működjenek a kétkijelzős eszközökre kihegyezett rendszeren, illetve az azt futtató, várhatóan még idén megjelenő, Microsoft Surface Neo készüléken.

A rendszer egyik fontos újítását a konténerek hozzák majd, az alkalmazások zömét saját, elkülönített tárolókban futtatja, hogy a frissítések ne befolyásolják azok működését, és a appok által felemésztett rendszererőforrások is egyszerűbben szabályozhatók legyenek, már csak az üzemidő miatt is. Utóbbi kritikus pont lesz a kétkijelzős eszközöknél, a két panel ugyanis jóval nagyobb terhet ró az akkumulátorra, mint a hagyományos notebookok egyetlen képernyője.

surfaceneo02

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat minden win32, PWA és UWP alkalmazástól egyaránt megköveteli majd a konténerekkel való működést. A ZDNet szerint a konténerek hasonlítanak majd ahhoz a modellhez amelyet a vállalat a Windows Subsystem for Linux futtatásához is használ. A rendszer összesen háromféle konténert alkalmaz majd, ezek a már létező MSIX, a Native (UWP), illetve a Win32 - ez utóbbi hivatott többek között a létező win32, WinForms és Electron appok számára is biztosítani a megfelelő kompatibilitást. A lap szerint a Windows 10X-en az összes win32 alkalmazás egyetlen konténerben fut majd. A vállalat arra törekszik, hogy a lehető legtöbb jelenleg elérhető alkalmazás bármilyen fejlesztői módosítás nélkül is használható legyen a rendszeren.

A Microsoft Emulatort letöltők, ahogy a vállalat blogposztjában is kiemeli, a Windows 10X egy még erősen fejlesztés alatt álló verziójához jutnak hozzá, ennek megfelelően frissítésekre is gyakran számíthatnak. Az emulátorral nem csak a kétkijelzős megjelenítés szabályozható, de az appok különböző zsanérállásokhoz kapcsolt viselkedése is - más-más funkciót hozhat elő, ha az eszközt hagyományos notebookként használjuk vagy épp nyitott könyvként felállítva vetjük be.

A Neo párjára, az androidos Surface Duóra szánt alkalmazásokat egy ideje már lehetőség van tesztelni a Microsoft által kiadott emulátorban. A cég most az okostelefonhoz szánt preview címkés SDK-t is frissíti, azzal már a macOS, Linux, és Windows felhasználókat egyaránt támogatja, ileltve Android Studio, Visual Studio és VS Code integrációt is biztosít.

a címlapról