Szerző: Koi Tamás

2020. február 5. 13:24

Kukázhatja teljes maghálózatát a magyar Vodafone

A cégcsoport leányvállalatainak körében éppen a Vodafone Magyarországot érintheti a legkellemetlenebbül a multicég ma bejelentett új programja, mely alapján a társaság a teljes európai céghálózatban lecserélheti a Huawei által gyártott mobil maghálózati elemeket.

Roppant kellemetlen következményekkel járhat mind a Huaweire, mind a Vodafone Csoport egyes leányvállalataira - köztük leginkább a Vodafone Magyarországra - nézve a Vodafone ma bejelentett csoportszintű döntése, mely alapján a multi belátható időn belül minden európai leányvállalatnál lecseréli a Huawei által szállított mobilos maghálózati elemeket. Erről Nick Read vezérigazgató beszélt a vállalat aktuális pénzügyi beszámolójának mai közzététele alkalmával.

A bejelentés értelmében a mobilhálózati eszközpark felülvizsgálata és cseréje a teljes cégcsoport berkein belül öt évig tarthat majd és mintegy 200 millió euróba kerülhet. A folyamat - a maghálózat felépítésétől függően - rendkívül komplex tervezést és végrehajtást igényel és csak fokozatosan kivitelezhető annak érdekében, hogy a meglévő ügyfelek a változásokból semmit, vagy a lehető legkevesebbet érezzenek. A döntést a brit kormány múlt heti, konkrét korlátozásokat megfogalmazó állásfoglalásának, valamint az EU által szintén a múlt héten közzétett cselekvési tervének az ismeretében, azok hatására hozta meg a cégcsoport.

voda_dusseldorf_5g
5G-s huawei állomás a Vodafone németországi hálózatában

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalatvezetés döntése a cégcsoporton belül legfőképpen azokat a leányvállalatokat érintheti kellemetlenül, melyeknél a maghálózati elemeket a Huawei szállította. Ilyen leányvállalat a Vodafone Magyarország is, mely 2007-ben kötötte meg az átfogó beszállítói, hálózatmodernizációs megállapodását a Huawei-jel - az uniós tagországokban működő operátorok körében elsők között.

A kínaiak a magyar operációt egyfajta ugródeszkaként használták az európai terjeszkedéshez, miután a nagyobb leányvállalatok és más operátorok számára is bebizonyosodott, hogy a gyártó rendkívül nyomott árú termékei éles üzemben is beválnak. A Vodafone hazai leányvállalatánál a maghálózat azóta már vegytisztán Huawei berendezésekből áll, illetve a tavaly indult kereskedelmi 5G-s hálózatot is a kínai beszállító megoldásai alkotják.

A Vodafone Csoport döntése kapcsán kerestük a Vodafone Magyarországot és a Huawei magyarországi képviseletét is, előbbi nem kommentálta hivatalosan a vezérigazgató szavait, utóbbi egyelőre nem tudott érdemben nyilatkozni a témában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról