Szerző: Koi Tamás

2019. október 15. 15:41

Elindult a Vodafone kereskedelmi 5G-szolgáltatása

Pár nappal a ceremoniális rajt előtt immár bárki számára elérhető a Vodafone Magyarország 5G-szolgáltatása. A cég az országban elsőként indítja el az új generációs hálózat kereskedelmi üzemét, a többiek legkorábban év végén, jövő év elején követhetik.

Pár nappal a politikusok részvételével zajló hivatalos bejelentési ceremónia előtt elindította kereskedelmi 5G-szolgáltatást a Vodafone Magyarország. A cég hazánkban elsőként kapcsolta be és tette elérhetővé szélesebb előfizetői kör számára az új generációs hálózatot, a versenytársak legkorábban év végén, de inkább jövő év elején követhetik.

A Vodafone hónapok óta készül a kereskedelmi rajtra, és mivel versenytársaival ellentétben nem kell megvárnia az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság várhatóan hónapokat csúszó 5G-s frekvenciaaukciójának végkimenetelét, az országban elsőként indíthatta el a kereskedelmi szolgáltatást. A helyzeti előnyt kihasználva a Vodafone a nyár során kezdte fokozatosan kiépíteni az 5G-s cellákat Budapest belvárosában a 3600 MHz-es frekvenciasávot használva. Mindezt azért tehette idejekorán, mivel a Vodafone az egyike annak a két magyar, saját infrastruktúrával rendelkező operátoroknak (a másik cég a DIGI), melyek az NMHH 2016-os frekvenciapályázatán - mai viszonyok közt nevetséges összegért - frekvencialicenchez jutott az említett sávban, melyet azóta "úttörő 5G sávnak" is neveznek.

vodafone_5g
a vodafone 5g-s lefedettsége budapesten

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Nem véletlenül, ez a polgári célra használható spektrum alkalmas ugyanis a leginkább arra, hogy a legforgalmasabb helyeken nagy kapacitású 5G-s cellákat üzemeltethessenek vele a szolgáltatók, ezzel - szigetszerű jelleggel - jelentősen csökkentve a hálózat (túl)terheltségét a legforgalmasabb időszakokban. A cég honlapjára felkerült lefedettségi térkép alapján a szolgáltatás kezdetben Budapesten, észak-déli irányban, a Duna tengelye mentén érhető el. Bár alapvetően a főváros központi területeire fókuszál a szolgáltató, a vételi viszonyoktól és végberendezéstől függően beltéren és kültéren egyaránt nem csak a közvetlen belvárosra, hanem legalább féltucatnyi budapesti kerületre terjed ki kisebb-nagyobb mértékben a kereskedelmi hálózat.

A szolgáltató nem kér felárat az 5G-s elérésért, az új generációs hálózathoz minden, RED tarifával és 5G-képes készülékkel rendelkező ügyfél csatlakozhat. A Vodafone kínálatában jelenleg két 5G-képes mobil szerepel, a Huawei Mate 20 X 5G mellett az LG V50 ThinQ 5G egyaránt kapható a szolgáltatónál, ugyanakkor hiányoznak a kínálatból a Samsung 5G-képes készülékei (úgy tudjuk ez egész Kelet-Európát érintő jelenség), illetve egyelőre 5G-képes mobil routert sem tart még a választékban az operátor, noha a Huawei-nek már létezik ilyen eszköze, és több vodafone-országban forgalomban is van.

A Vodafone az új generációs hálózaton a weboldal tanúsága szerint átlagosan 150-600 Mbps letöltési sávszélességet biztosít, ami nagyjából tízszerese annak az értéknek, melyet a mostanra már kellőképpen kihasznált és leterhelt 4G-s hálózatra vonatkoztatva jelez a szolgáltató. Az aktuális sebességértékek a cellák terheltségétől, a vételi viszonyoktól és a kliens típusától függően eltérőek lehetnek.

Az induló szolgáltatásról részletesebben korábbi cikkünkben írtunk, pár nappal ezelőtt pedig leteszteltük, hogy Németországban, hasonló körülmények közt hogyan teljesít az 5G-s hálózat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.