Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 4. 12:19

Bejelentésáradat az Amazon re:Invent konferenciáján

Webes gépi tanulási IDE, nagyvállalati kereső, szerverprocesszor és sok más újdonság debütált a rendezvényen.

Már idei re:Invent konferenciáját megelőzően is csepegtetett újdonságokat az Amazon, a napokban elrajtolt rendezvényét pedig valóságos bejelentésözönnel indította. A cég többek között menedzselt Apache Cassandra szolgáltatásáról, gépi tanulási modellek kezelését célzó webes felületéről, nagyvállalati kereső megoldásról és friss Graviton2 processzorairól is lerántotta leplet.

ÚJ ARM-OS SZERVERPROCESSZOR

A vállalat egy sor új szolgáltatással rukkolt elő - de hardveroldalon is hozott fejlesztéseket, új generációs, ARM alapú szerverprocesszora, a Graviton2 formájában. A 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapkákkal a cég - bizonyos esetekben - hétszeres teljesítménynövekedést ígér az első generációs Graviton chipekhez képest, a lebegőpontos számításokat pedig kétszer olyan gyorsan végzik el mint az elődök.

Az új processzorok 64 bites ARM Noverse magokra támaszkodnak, azokra építve pedig az Amazon új típusú EC2 instance-okat is elérhetővé tesz: az M6g és M6gd néven rajtoló megoldások általános célú, míg a C6g és C6gd számításoptimalizált instance-ok lesznek - az R6 és R6gd variánsokat pedig a cég a memóriaoptimalizációt igénylő feladatokra szánja. Az elnevezésekben a "g" jelöli a Graviton2 chipeket, a "d" kiegészítés pedig a helyi SSD-alapú NVMe tárterületet.

KENDRA A KERESŐ

Az említett, nagyvállalati ügyfeleknek szánt kereső Kendra névre hallgat, és természetes nyelvfeldolgozással, gépi tanulásra támaszkodva végezhetők vele keresések a céges tárolókban. Utóbbiakból az Amazon szerint a kereső rendkívül sokrétű palettát támogat, az S3 repositoryktól a OneDrive-on át a Salesforce-ig.

amznkendra

A Kendra a hozzákapcsolt tárhelyek átfésülését követően a tartalmakat indexbe rendezi, amelyből aztán a felhasználók természetes nyelvi kérdésekkel nyerhetik ki a számukra releváns válaszokat - nem kell külön formulákat megtanulni, vagy csak a kulcsszavakra hagyatkozni. A kereső ráadásul a felhasználók visszajelzései alapján, gépi tanulásra támaszkodva folyamatosan fejlődik: a kérdezőknek ugyanis a kapott válaszokat lehetőségük van egyszerű emojikkal értékelni, a szolgáltatás pedig attól függően, hogy szomorú, vagy mosolygós fejet kap, automatikusan eldönti, mely területen adott válaszokon kell még csiszolnia a jövőben.

SAGEMAKER STUDIO

A rendezvényen a SageMaker Studio is bemutatkozott: egy webes IDE-ről van szó, amellyel a vállalat ígérete szerint komplett gépi tanulási munkafolyamatok vihetők végbe. A megoldással a fejlesztők egy helyen végezhetik el a gépi tanulási modellek összeállítását, valamint betanítási, finomhangolási és deployment folyamatait. Az IDE-n lehetőség van továbbá a különböző notebookok, kódbázisok és adathalmazok rendszerezésére, valamint az egyes projektek megosztására is.

Az Amazon a SageMaker Studióval lényegében a teljes, gépi tanulásra vonatkozó fejlesztést egyetlen felületre koncentrálná, amelyen a csapatok is könnyedén együttműködhetnek egy-egy projekt kapcsán. Mindehhez a cég a Studióba egy sor eszközt is integrál, a debugging és monitoring feladatokra, illetve a felület egy Autopilot funkciót is kap, amely automatikusan generál gépi tanulási modelleket a rendelkezésére bocsátott adatok alapján.

AUTOMATA KÓDELLENŐR

A fejlesztők a vállalat új kódellenőrzőjének is örülhetnek: a CodeGuru néven rajtoló megoldás gépi tanulásra támaszkodik, azt a cég több százezer belső projektjén, illetve több mint tízezer nyílt forrású, a GitHubon közzétett projekten tanította be. A szolgáltatás képes megtalálni a kódban a potenciális hibákat, amelyekhez magyarázatot fűz és azok javítására is javaslatot tesz. A megoldás továbbá a kevéssé hatékony kódsorokat is képes felderíteni.

amzncodeguru

A CodeGuru két fő komponensből épül fel, az egyik a gépi tanulási modellekre támaszkodó CodeGuru Reviewer, amely egyebek mellett a megadott bevált gyakorlatoktól eltérő kódmintázatokat szúrja ki, valamint a CodeGuru Profiler, amely a fentebb is említett ajánlásokért is felel, és olyan esetekben figyelmeztet, mint például az adott környezetben alacsony hatékonyságú libraryk használata. A CodeGuru egyelőre csak a Java alkalmazásoknál vethető be, a későbbiekben azonban a vállalat további nyelvek támogatását ígéri. Házon belül az Amazon már ezt az eszközt is használja egy ideje, eddig összesen 80 ezer alkalmazást optimalizált annak segítségével, amely a cég szerint több tízmillió dolláros megtakarítást eredményezett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szintén újdonságként érkezik az Amazon Contact Lens for Amazon Connect - legalábbis a külső partnerek számára, a megoldást ugyanis eredetileg házon belüli használatra fejlesztette a vállalat, így saját berkeiben már volt lehetősége azt alaposan kitapasztalni. Az Amazon Connecthez, azaz a vállalat felhős kapcsolattartó központ szolgáltatásához fejlesztett kiegészítő a call centerekkel zajló beszélgetésekről készít automatikusan átiratot, illetve értékeli is azokat. A megoldás a párbeszédek teljes leírása mellett azokban feltünteti a hosszú csendeket is, vagy épp ha az ügynök és az ügyfél egymás szavába vágnak.

CASSANDRA FELÉ IS NYIT AZ AWS

A konferencián a Cassandra adatbázisokról is szó esett: azok már AWS-en is kezelhetők, az új Amazon Managed Apache Cassandra Service segítségével. A szolgáltatással az ügyfeleknek már nem kell harmadik felek termékeit igénybe venniük hasonló igényeikhez. A Managed Cassandra Service (MCS) egy serverless megoldás, azaz a felhasználóknak csak azokért az erőforrásokért kell fizetniük, amelyeket ténylegesen használnak.

A Cassandra munkafolyamatokat a fejlesztők immár teljes egészében AWS-en futtathatják, a már meglévő alkalmazáskóddal és bevált fejlesztői eszközeikkel. A kezelt adatokat a rendszer alapértelmezetten titkosítva tárolja, az AWS KMS-ben (Key Management Service) őrzött titkosítási kulcsokkal, illetve a az AWS IAM (Identity and Access Management) szolgáltatásával is integrálja, az egyszerű és biztonságos hozzáférés végett. A vállalat elkötelezését mutatja a Cassandra mellett, hogy ígérete szerint a következőkben a nyílt forrású Apache Cassandra projekthez is hozzájárul bugjavításokkal és egyéb fejlesztésekkel.

a címlapról