Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 26. 14:25:00

Saját vezeték nélküli szabványt fejleszt az Amazon

Saját vezeték nélküli szabványt fejleszt elsősorban gépek és szenzorok számára az Amazon. A cég Sidewalk nevű rendszere a Wi-Fi és a Bluetooth hálózatokkal szemben elsősorban nagyobb hatótávolságot ígér.

Saját fejlesztésű vezeték nélküli kommunikációs protokollon dolgozik az Amazon, derült ki a cég tegnapi rendezvényén, ahol újabb Echo készülékek és háztartási berendezések egész sorát jelentette be a cég. A Sidewalknak nevezett új rendszer az elképzelések szerint Wi-Fi és a Bluetooth szabványok egyfajta alternatívája lenne, azzal a fontos különbséggel, hogy azoknál nagyobb hatótávolságú jelátvitelre lenne képes.

amazon_sidewalk
nyomkövetőt is lehet építeni a sidewalkra

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A nagy hatótávolságnak persze ára van, így a Sidewalk protokoll alapvetően kisebb adatcsomagok időszaki átvitelére lett tervezve, így elsősorban szenzorok és gépek közti kommunikációra lehet alkalmas. A rendszer a 900 MHz-es frekvenciasáv alsó sávrészét használná, ami a jobb hullámterjedési mutatók miatt egyrészt biztosítja a már említett nagyobb hatótávolságot, valamint az energiatakarékosabb működést.

Az Amazon a tervek szerint nem tartaná meg magának exkluzív használatra a Sidewalkot, azt külső fejlesztők, illetve más gyártók számára is elérhetővé tenné. A rendszer tesztelése egyébként már gőzerővel zajlik Los Angeles bizonyos kerületeiben, a kereskedelmi bevezetésről ezen felül azonban egyelőre meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre.

A tegnapi rendezvényen mindössze annyi hangzott el, hogy az Amazon 2020-ban elkészít egy fejlesztők számára prototípusként elérhető, kutyákra szerelhető nyomkövetőt, melynek az lesz a funkciója, hogy jelezze a gazdának, ha kedvence elhagyta a kijelölt tartózkodási zónát (vagyis feltételezhetően a ház kertjét).

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 25. 01:51

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.

Aggasztó adatok?

6

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.