Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 14. 14:49

Mobilappot kap a GitHub

A béta verziós app mellett a cég új értesítési felületet és több más újdonságot is bejelentett.

Új funkciókkal és mobilappal bővül a GitHub - derült ki a Microsoft tulajdonában lévő cég idei GitHub Universe konferenciáján. Az app mellett több béta verziós újdonság is érkezik a szolgáltatásba.

Az új GitHub Mobile alkalmazás első körben iOS-en rajtol el béta címkével, de a vállalat ígérete szerint Androidon is hamarosan elérhető lesz. Az appban lehetőség nyílik a bejövő értesítések kezelésére, a kódok ellenőrzésére, pull requestek összefésülése, illetve visszajelzések megosztására is - a szoftver továbbá sötét üzemmódot is kap, illetve okostelefonon és táblagépen egyaránt használható. Arra persze a cég sem számít, hogy a fejlesztők mobileszközeiken kódolnak majd, mindenesetre a projektek követéséhez út közben és a kollaborációhoz hasznos lehet az új mobilapp.

githubmobile
Az alkalmazás mellett a cég az értesítéseken is csiszol, és az emailes jelentések helyett saját asztali felületét egészíti ki egy "postaládával". Az egyelőre szintén béta zászló alatt rajtoló Inboxban gyűjti össze a rendszer a különböző projektekre vonatkozó értesítéseket, amelyek között lehetőség nyílik szűrőkkel kiválogatni az éppen releváns információkat - a megoldás a mobilappban is elérhető lesz.

githubinbox

A vállalat a kódon belüli navigációt is igyekszik egyszerűbbé tenni - a referenciák és definíciók kikeresése egy ideje már béta formában elérhető a felületen, ezt a cég most több új programnyelvre is kiterjeszti, a funkció már a Ruby, Python és Go repositorykban is elérhető. Ugyancsak bétában rajtolnak az előre beállítható emlékeztetők, amelyekkel a kiválasztott Slack csatornákra küldhetők értesítések.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindezeken túl a vállalat Feature Preview kezdeményezését is bejelentette, a megoldással azokat a fejlesztőket célozza, akik az éles rajt előtt kipróbálnák a platform egyes új funkcióit. Az érdeklődők már most megtalálják az új felületet a GitHub beállításai között, ahol kiválaszthatják, melyik új funkciókkal ismerkednének meg már a béta időszakban.

De nem csak a béták sora gyarapodik, több, eddig tesztverzióban elérhető megoldás stabil fázisba lépett. Ilyen az egy éve bemutatott GitHub Actions, amelynek fejlesztéséhez egyebek mellett a Google, az AWS és a Twilio is hozzájárult. Az Actions egy munkafolyamat automatizációs megoldás, CI/CD-vel kiegészítve: a szolgáltatással az adott kód build, tesztelési és deployment folyamatai is GitHubról elvégezhetők, valamint a kódbázis ellenőrzését és az ágkezelést is egyszerűbbé teszi. Szintén stabil fázisba lépett a korábban GitHub Package Registry néven ismert GitHub Packages, amellyel a forráskód és a különböző package-ek egy helyen, integrált engedélykezelés mellett érhetők el. A publikus repositoryk esetében mint az Actions, mind a Packages ingyenesen használható.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról