:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 6. 12:37

Száz fejlesztő fért hozzá illetéktelenül Facebook csoportadatokhoz

A fejlesztőknél azután is megmaradt a hozzáférés, hogy tavaly a cég a kapcsolódó Groups API-t törölte.

A november is Facebook adatvédelmi fiaskóval indul: a vállalat beszámolt róla, mintegy száz, a platformjával dolgozó fejlesztő azután is hozzáfért a közösségi oldalon működő egyes csoportok és felhasználóik adataihoz, hogy a vállalat megszüntette ennek hivatalos lehetőségét.

A Facebook még tavaly áprilisban gyomlált ki egy sor fejlesztői API-t platformjából, beleértve a Groups API-t is, amely a különböző alkalmazások számára a Facebook csoportokkal való interakciót tette lehetővé. A cég tisztogatása előtt a csoportok adminisztrátorainak lehetőségük volt egy-egy appnak hozzáférést adni az adott csoporthoz, illetve annak, illetve tagjainak információihoz - ezeket az elérhető adatokat a cég tavaly alaposan visszanyeste, az appok így már csak a csoport nevéhez, a tagok számához, illetve a posztok tartalmához fértek hozzá. A tagokra vonatkozó adatok eléréséhez az egyes résztvevőknek egyenként kell azt engedélyezniük.

fbillll

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Azonban mint kiderült, az intézkedés nem sikerült kellően átfogóra, néhány alkalmazás, illetve azok fejlesztői ugyanis megtartották a korábbi, jóval kiterjedtebb hozzáférést a csoportadatokhoz. Az érintett fejlesztők nevekhez, profilképekhez, illetve a csoportaktivitáshoz is hozzáfértek - a vállalat szerint nagyjából száz fejlesztőről van szó. Bár nagy részük nem volt túl aktív az adatok kapcsán, 11 fejlesztő az elmúlt 60 napban hozzáfért a csoporttagok információihoz. Arról a vállalat nem beszélt, hogy pontosan mekkora csoportokról van szó, és hogy hány felhasználó adatait szerezhették meg a fejlesztők - immár illetéktelenül.

A cég mindenesetre kitér rá, hogy nem talált visszaélésre utaló nyomot, illetve a mintegy száz fejlesztőt felszólította, hogy töröljenek minden, a tagokra vonatkozó adatot, amelyet megtartottak - a Facebook pedig külön audittal ellenőrzi majd, hogy ezt a fejlesztők megtették-e. A közösségi óriás az eset után természetesen elvágta az érintett appok hozzáférését a csoportokhoz.

Bár az ügy súlyosságát tekintve eltörpül a vállalat korábbi baklövései mellett, mint mikor szeptemberben több százmillió felhasználó telefonszáma szivárgott ki, vagy épp az ominózus tavalyi Cambridge Analytica botrány, jól illusztrálja ugyanakkor, hogy a cég védelmén továbbra is bőven vannak kisebb-nagyobb, befoltozásra váró rések.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.