Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 06. 12:37:00

Száz fejlesztő fért hozzá illetéktelenül Facebook csoportadatokhoz

A fejlesztőknél azután is megmaradt a hozzáférés, hogy tavaly a cég a kapcsolódó Groups API-t törölte.

A november is Facebook adatvédelmi fiaskóval indul: a vállalat beszámolt róla, mintegy száz, a platformjával dolgozó fejlesztő azután is hozzáfért a közösségi oldalon működő egyes csoportok és felhasználóik adataihoz, hogy a vállalat megszüntette ennek hivatalos lehetőségét.

A Facebook még tavaly áprilisban gyomlált ki egy sor fejlesztői API-t platformjából, beleértve a Groups API-t is, amely a különböző alkalmazások számára a Facebook csoportokkal való interakciót tette lehetővé. A cég tisztogatása előtt a csoportok adminisztrátorainak lehetőségük volt egy-egy appnak hozzáférést adni az adott csoporthoz, illetve annak, illetve tagjainak információihoz - ezeket az elérhető adatokat a cég tavaly alaposan visszanyeste, az appok így már csak a csoport nevéhez, a tagok számához, illetve a posztok tartalmához fértek hozzá. A tagokra vonatkozó adatok eléréséhez az egyes résztvevőknek egyenként kell azt engedélyezniük.

fbillll

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel.

Azonban mint kiderült, az intézkedés nem sikerült kellően átfogóra, néhány alkalmazás, illetve azok fejlesztői ugyanis megtartották a korábbi, jóval kiterjedtebb hozzáférést a csoportadatokhoz. Az érintett fejlesztők nevekhez, profilképekhez, illetve a csoportaktivitáshoz is hozzáfértek - a vállalat szerint nagyjából száz fejlesztőről van szó. Bár nagy részük nem volt túl aktív az adatok kapcsán, 11 fejlesztő az elmúlt 60 napban hozzáfért a csoporttagok információihoz. Arról a vállalat nem beszélt, hogy pontosan mekkora csoportokról van szó, és hogy hány felhasználó adatait szerezhették meg a fejlesztők - immár illetéktelenül.

A cég mindenesetre kitér rá, hogy nem talált visszaélésre utaló nyomot, illetve a mintegy száz fejlesztőt felszólította, hogy töröljenek minden, a tagokra vonatkozó adatot, amelyet megtartottak - a Facebook pedig külön audittal ellenőrzi majd, hogy ezt a fejlesztők megtették-e. A közösségi óriás az eset után természetesen elvágta az érintett appok hozzáférését a csoportokhoz.

Bár az ügy súlyosságát tekintve eltörpül a vállalat korábbi baklövései mellett, mint mikor szeptemberben több százmillió felhasználó telefonszáma szivárgott ki, vagy épp az ominózus tavalyi Cambridge Analytica botrány, jól illusztrálja ugyanakkor, hogy a cég védelmén továbbra is bőven vannak kisebb-nagyobb, befoltozásra váró rések.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 29. 03:10

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy 10 alkalmas, 30 órás online képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.