Szerző: Koi Tamás

2019. október 11. 10:17

Hazánkban is jön a Vodafone OTT-alapú TV-je

Több más piacot követően hazánkban is bevezeti over the top (OTT) alapú tévészolgáltatását a Vodafone, mely éppen pár hónappal ezelőtt szerzett vezetékes tévés infrastruktúrát a UPC Magyarország felvásárlásával. A Vodafone TV ugyanakkor szakít a klasszikus elosztói modellel, és IP infrastruktúrán keresztül nyújt majd lineáris és lekérhető tartalmakat az előfizetők számára.

A céghálózat több tagját követően a magyarországi leányvállalatnál is bevezeti OTT-alapú tévészolgáltatását a Vodafone Csoport - értesült a HWSW. A UPC Magyarországgal nemrég kiegészült szolgáltatónál a Vodafone TV névre keresztelt konstrukció a leányvállalat többi tagjához hasonló alapokon működik és lesz majd elérhető, információink szerint a közeli jövőben. A Vodafone TV-hez nem kötelező majd házon belüli internetelőfizetéssel rendelkeznie az ügyfélnek, a rendszerhez emellett mobil applikáció is készül, amivel az előfizetők mobilon vagy tableten is elérhetik a tartalmakat.

A Vodafone TV - mely Németországban GigaTV néven fut - alapja várhatóan hazánkban is egy speciális szoftverrel ellátott androidos set-top box lesz, mely egy egyedi felületen keresztül nyújt majd hozzáférést lineáris, illetve különféle lekérhető tartalmakhoz. A magyar piacon újdonság, hogy a set-top box menüjében megjelennek majd olyan ismert és egyre szélesebb körben használt, lekérhető tartalmat kínáló szolgáltatások, mint a YouTube vagy éppen a Netflix, emellett a felhasználók a Google Play Áruházból elérhető applikációkat is szabadon telepíthetik majd az eszközre.

gigatv-net-sideboard-closeup_ui
Vodafone Gigatv beltéri egység (fotó: vodafone)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Szintén újdonságnak számít, hogy a Vodafone TV teljes, perszonalizált ajánlórendszerrel rendelkezik, vagyis a szoftver elsősorban az adott felhasználó ízlésének megfelelő lineáris vagy lekérhető tartalmakat kínál fel megtekintésre. Egyelőre nem világos, hogy a Vodafone TV boxok az új generációs UPC Horizon boxok mellett, vagy a jövőben azokat felváltva működhetnek majd.

Az új tévészolgáltatás elvileg technológiai háttértől függetlenül bármilyen internetelérésen keresztül működik majd, elképzelhető ugyanakkor, hogy a Vodafone bizonyos területeken élők számára - ahol a műszaki feltételek nem teszik lehetővé a zökkenőmentes, nagyfelbontású videostreaminget - nem teszi elérhetővé az eszközt. Az applikációnál ilyen limit értelemszerűen nincs, a vonatkozó EU-s szabályozás révén az előfizetők akár külföldi hálózaton keresztül is elérhetik a tartalmakat, feltéve, hogy az EU-n belül maradnak.

A Vodafone új OTT-alapú tévészolgáltatásának megjelenése komoly lavinát indíthat el a magyarországi tévés előfizetések piacán, legalábbis ami a szolgáltatások technológiai hátterét illeti. A színfalak mögött javában készül a Magyar Telekom új generációs IPTV platformja is, mely a Vodafone megoldásához hasonlóan működik majd. A rendszer alapjait az Ericssonból nemrég külön cégbe kiszervezett MediaKind fejlesztette, a Magyar Telekom a Deutsche Telekom csoporton belül elsőként vezetheti be a rendszert, leváltva, illetve kiegészítve a mára elavulttá vált és drágán fenntartható, 2006-ban elrajtolt IPTV-platformot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról