Szerző: Hlács Ferenc

2019. augusztus 16. 11:30:00

Transzparensebbé tenné a hangfelvételek emberi feldolgozását a Microsoft

A vállalat már adatvédelmi irányelveiben is beszámol a gyakorlatról, amelyet úgy tűnik nem tervez felfüggeszteni.

Az elmúlt hetekben több online óriás is tűz alá került, miután kiderült, a felhasználók által készített hangfelvételeket, legyen az hangüzenet, vagy épp virtuális asszisztensnek adott hangparancs, emberi operátorok segítségével elemezték, illetve készítettek azokról szöveges átiratokat, a felhasználók tájékoztatása nélkül. Legutóbb az ügyben a Facebook ellen indult vizsgálat, de egyebek mellett a Microsoft is folytatott hasonló gyakorlatot a Skype és Cortana felhasználók felvételeivel - amit mint a Motherboard beszámolt róla, most adatvédelmi irányelveinek átszabásával igyekszik tisztára mosni

A redmondi óriás frissített dokumentuma immár egyértelműen tartalmazza, hogy a személyes adatok feldolgozása során automatizált, illetve emberi alkalmazottakra támaszkodó módszereket is használ. Ilyen többek között a gépi tanulásos rendszerek átiratainak, illetve predikcióinak manuális ellenőrzése - noha a cég siet kitérni rá, hogy a hangadatoknak csak egy-egy kis szeletét használja csak fel ilyen célra. A vállalat arról is beszél, mielőtt a felvételek a dolgozókhoz jutnának, azokat a cég anonimizálja, vagyis az adott alkalmazottak nem tudják meg, kihez tartozott a meghallgatott hanganyag - mindezek mellett pedig titoktartási nyilatkozatot is aláíratnak velük.

cortanakk

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az utóbbi hetek botrányai után az Apple, a Google, illetve a Facebook felfüggesztette a hangfelvételek alvállalkozókkal, illetve saját alkalmazottakkal történő ellenőrzését, a Microsoft számára azonban úgy tűnik túl értékes az emberi feldolgozás annak teljes leépítéséhez, így elegendőnek látta, ha adatvédelmi irányelveit, illetve a Skype és Cortna gyakran ismételt kérdéseket tömörítő oldalait egészíti ki. A cég mindezek mellett azt is kiemeli, dedikált online felületén keresztül a felhasználók bármikor törölhetik a vállalat szerverein tárolt hangfelvételeiket.

Arról, hogy több más óriáscéghez hasonlóan a Microsoft is hasonló tevékenységet folytat, először ugyancsak a Motherboard számolt be, a lap birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva. Mint ezek alapján kiderült, akárcsak a Facebook, a Microsoft is alvállalkozókkal végezteti a felvételek ellenőrzését, amit mint látható, nem is tervez felfüggeszteni. Az egyelőre kérdéses, hogy a vállalatnak szembe kell-e majd néznie szankciókkal amiért eddig nem tájékoztatta felhasználóit a hangfelvételek részben emberi erőforrásokkal történő feldolgozásáról - hasonló ügyben ugyanakkor a Facebook ellen már vizsgálat indult, így nem kizárt, hogy a redmondi céget is megtalálják majd az ügyben a felelős hatóságok.

a címlapról