Szerző: Koi Tamás

2019. május 29. 14:44

Minden jogi eszközt bevet az USA-val szemben a Huawei

Gyorsított bírósági eljárás iránti kérelmet nyújtott be a Huawei Technologies abban a texasi bíróságon folyó perben, melyet a kínai cég az Amerikai Egyesült Államok kormányával szemben indított még idén márciusban.

A május közepi események tükrében minden lehetséges jogi eszközzel fellép az Amerikai Egyesült Államok kormányának korlátozó intézkedéseivel szemben a kínai Huawei Technologies, mely szerdán bejelentette, gyorsított eljárás iránti kérelmet nyújtott be a texasi bíróságon annak a folyamatban lévő pernek a kiegészítéseként, melyet idén márciusban indított a kínai óriásvállalat az USA-val szemben. A cég szerint az Egyesült Államok tavaly hatályba lépett, védelmi költségvetésről szóló National Defense Authorization Act (NDAA) nevű törvénye több ponton is alkotmányellenes és erősen diszkriminatív.

Alkotmányos problémák

A Huawei első keresete alkalmával idén márciusban már felhívta a figyelmet arra, hogy a 2019-es védelmi törvény 889-es szakasza név szerint említi a Huawei Technologies-t, és nemcsak azt tiltja meg az Egyesült Államok kormányzati szerveinek, hogy a vállalat készülékeit és szolgáltatásait használják, hanem azt is, hogy pénzbeli támogatást vagy hitelt adjanak olyan harmadik félnek, aki cég termékeit vagy szolgáltatásait igénybe vette. A szigorú intézkedések akkor is érvényesek, ha ezeknek a cégeknek semmilyen kapcsolatuk nincs az Egyesült Államok kormányával - hívja fel a figyelmet a kínai vállalat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Glen Nager, a Huawei peres ügyében eljáró jogásza szerint ezért a 2019-es NDAA vonatkozó szakasza sérti az Egyesült Államok Alkotmányának számos alapelvét úgy, mint a személyre szabott jogi intézkedések tilalmáról szóló Bill of Attainder Clause-t és a méltányos jogi eljárásról szóló Due Process Clause-t, valamint a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alkotmányos alapelvet is.

A felek közti vita tavaly december óta élesedett ki rendkívüli mértékben, miután az USA kérésére Kanadában letartóztatták a Huawei Technologies pénzügyi vezetőjét. Az Egyesült Államok kormánya tavaly év vége óta újult intenzitással támadja a kínai vállalatot arra hivatkozva, hogy a Huawei a kínai kormány egyik leghatásosabb eszköze a nemzetközi kémtevékenység szolgálatában. Noha a Huawei ezt többször, több fórumon is kategorikusan tagadta, az USA kereskedelmi minisztériuma lényegében ugyanezzel az indokkal, Donald Trump elnök rendelete alapján május közepén teljes exporttilalmat léptetett életbe a kínai gyártó amerikai beszállítóira vonatkozóan.

Súlyos következmények

Az exporttilalmi korlátozás a Huawei több, kritikus komponens-beszállítóját érinti, nem csak a vállalati termékek és mobilhálózati berendezések terén, hanem a legerősebb szegmensben, a fogyasztói üzletágra vonatkozóan is. Az USA május közepi intézkedésének hatására a kínai félnek nem szállíthat technológiát számos amerikai chipgyártó, de éppúgy vonatkozik a tilalom a Google-re és a Microsoftra is - utóbbiak a Huawei okostelefonjain illetve hordozható számítógépen futó szoftvereket, illetve szoftverkomponenseket licencelik a kínai fél számára.

Bár a cég május közepe óta több alkalommal is jelezte, hogy számítva az intézkedésekre egyrészt elegendő mennyiségű alkatrészkészletet halmozott fel raktáraiban, hogy rövid távon átvészelje a beszállítók kiesését, illetve leszögezte, hogy a legtöbb technológiát házon belül képes (lesz) előállítani, a korlátozás így is rendkívül súlyos következményekkel járhat a vállalat számára.

A Huawei most erre válaszul kérte a bíróságtól a gyorsított eljárást. Az ügy ezzel együtt sem fog jogi úton egyhamar lezárulni, a cég külső tanácsadói a Reutersnek legalábbis úgy nyilatkoztak, hogy a bíróság szeptemberre tűzte ki az első meghallgatást.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról