Szerző: Koi Tamás

2019. május 8. 13:50

Csúszhat a Vodafone-UPC egyesülés

Az egyik versenytársát előnyben részesítő engedményt vállalt a Vodafone Csoport a német piacon annak érdekében, hogy az Európai Unió jóváhagyja a brit távközlési multi és a Liberty Global közt létrejött, négy európai piacra - köztük a magyarra - kiterjedő felvásárlási megállapodást.

Az eredetileg tervezetthez képest csak valamivel később, június eleje helyett július elején-közepén hozhatja meg az Európai Bizottság a végső döntést arról, jóváhagyja-e a Vodafone Csoport számára, hogy mintegy 18,4 milliárd euróért cserébe felvásárolja a Liberty Global négy európai leányvállalatát - köztük a UPC Magyarországot. Hogy a legfelsőbb uniós versenyügyi szervnél átmenjen az üzlet, a Vodafone engedményt tett a legnagyobb érintett piacon, Németországban - a Bizottságnak most a megadott határidőig a versenytársak, a fogyasztók és más piaci érdekeltek bevonásával azt kell vizsgálnia, hogy a verseny az újonnan vállalt feltételek szerint is torzulhat-e.

A Vodafone a héten egyezett meg a spanyol kézben lévő Telefónica Deutschlanddel arról, hogy a verseny élénkítése érdekében utóbbi nagykereskedelmi modellben értékesítheti az egyesülő vállalatok különböző kábeles szolgáltatásait. A német vezetékes távközlési piacon a Telefónica így is utolsó szereplőként kulloghat majd, jelenlegi, 6%-os piaci részesedésével az egyesülő Vodafone és Unitymedia 34%-a és a piacvezető Deutsche Telekom 40%-a mögött. A nagykereskedelmi megállapodás ezzel együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy a spanyol cég megfordítsa szerencséjét Németországban, és valamelyes visszatornássza magát a vezetékes szegmensben, ahol fénykorában, 2006-ban 12%-on állt piaci részesedése. A Telefónica egyébként jelenleg is rendelkezik élő nagykereskedelmi szerződéssel: a cég a Deutsche Telekom xDSL termékeit értékesíti ebben a modellben.

liberty_voda

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság versenyügyi szervének akadnak bizonyos aggályai a Vodafone Csoport és a Liberty Global közt tavaly megkötött felvásárlási megállapodással kapcsolatban, melynek értelmében a Vodafone megszerezné a Liberty Global helyi érdekeltségét négy európai piacon, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Romániában. Március közepén brüsszeli források még arról számoltakbe, hogy a Bizottság által tavaly decemberben indított átfogó vizsgálat lezárásával komoly kötelezettségvállalások elé nézhetnek a felek - úgy tűnik azonban, hogy a Vodafone és a Liberty számára kedvezőbb végkifejlete lehet az ügynek.

A Bizottság tavaly decemberben, elsősorban német nyomásra indított átfogó vizsgálatot a tavaly májusban bejelentett deal kapcsán, miután felmerült, hogy a felvásárlás a német és cseh piacokon korlátozná, csökkentené a versenyt. A csomag kétségtelenül legértékesebb tagja a Liberty Global német leányvállalata, mely Unitymedia néven kínál kábeles szolgáltatásokat (kábeltévé, vezetékes internet és telefon) több német tartományban a Vodafone Németország versenytársaként, emellett a cég viszonteladója a Telekom Deutschlandnek.

Tekintve, hogy a tavaly májusi megállapodás deklaráltan egy csomagban tekint a négy értékesített leányvállalatra, ezért korábban felmerülhetett, hogy ha a két kifogásolt piac (Németország és Csehország) közül akár csak az egyikre vonatkozóan nem tudnak időben megállapodásra jutni a felek az EU-val, az kihat a másik két érintett országra, vagyis Magyarországon is csak később egyesülhet a két cég.

a címlapról