Szerző: Koi Tamás

2019. március 22. 10:11

Feltételekhez kötheti a Liberty-Vodafone üzletet az EU

Egyes piacokon csak bizonyos feltételek teljesülése esetén járulhat hozzá az Európai Bizottság ahhoz, hogy a Liberty Global helyi érdekeltségét megszerezze a Vodafone - az EU átfogó vizsgálatának várható kimenetele Magyarországot vélhetően nem fogja érinteni.

Hónapok óta nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság versenyügyi szervének komoly aggályai vannak a Vodafone Csoport és a Liberty Global közt tavaly megkötött felvásárlási megállapodással kapcsolatban, melynek értelmében a Vodafone megszerezné a Liberty Global helyi érdekeltségét négy európai piacon, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Romániában. Brüsszeli források szerint a Bizottság által tavaly decemberben indított átfogó vizsgálat lezárásával komoly kötelezettségvállalások elé nézhetnek a felek.

A Bizottság tavaly decemberben, elsősorban német nyomásra indított átfogó vizsgálatot a tavaly májusban bejelentett deal kapcsán, miután felmerült, hogy a felvásárlás a német és cseh piacokon korlátozná, csökkentené a versenyt. A csomag kétségtelenül legértékesebb tagja a Liberty Global német leányvállalata, mely Unitymedia néven kínál kábeles szolgáltatásokat (kábeltévé, vezetékes internet és telefon) több német tartományban a Vodafone Németország versenytársaként, emellett a cég viszonteladója a Telekom Deutschlandnek.

eu_vf_liberty

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Európai Bizottság attól tart, hogy a felvásárlással értelemszerűen megszűnne a verseny a Vodafone és a Unitymedia közt, valamint csökkenne a piaci szereplők száma. Fontos, hogy az érintett országok közül a német az egyetlen olyan piac, ahol a Vodafone mobil és vezetékes szolgáltatásokat egyaránt kínál, míg Csehországban, Magyarországon és Romániában kizárólag mobilszolgáltatóként van jelen. Csehországban ugyanakkor a Liberty helyi leányvállalata (mely a Magyarországi leányhoz hasonlóan szintén UPC márkanéven szolgáltat) a legnagyobb kábeltévé-szolgáltató, ezért a két cég kombinált termékeinek bevezetését követően az önálló távközlési cégek könnyen kiszorulhatnak a vezetékes- és mobilszegmensből.

Az EU versenyügyi szerve várhatóan a napokban küldi meg a szolgáltatók részére azt a követelményrendszert, melynek meg kell felelniük annak érdekében, hogy a Bizottság áment mondjon a mintegy 18,4 milliárd euró összértékű dealre. Ilyen követelmény lehet tipikusan valamilyen kötelező koncessziós vállalás előírása, ami bizonyos régiókban vagy területeken biztosíthatja a verseny fenntartását.

A Bizottság Magyarországgal kapcsolatban nem fogalmazott meg semmilyen versenyügyi aggályt, így a Vodafone Magyarország és a UPC Magyarország egyesülése kapcsán nem várható semmilyen előírás. Vagyis ha a felek meg tudnak időben egyezni a csomag minden részletét illetően a Bizottsággal, a Vodafone június 3-tól az megkezdheti a UPC magyar leányvállalatának integrációját.

a címlapról