Szerző: HIRDETÉS

2019. április 22. 07:44

A Lenovo szuperszámítógépekben is az első

A személyi számítógépek mellett az adatközpontokban is komoly szereplőnek számít a Lenovo. A gyártó különféle szervereire alapozva az első 500 szuperszámítógép 28 százaléka épül.

A Lenovóról elsőre sokaknak a méltán híres ThinkPad márkanév juthat eszébe, miközben a gyártó a nagyvállalati termékek között, azon belül is a speciális, nagy számítási teljesítményre kihegyezett szuperszámítógépes piacon is az abszolút élmezőnyben van. A szuperszámítógépek félévente frissített TOP500-as nemzetközi rangsorában meggyőző előnnyel vezet a márka, a novemberben kiadott lista szerint a rendszerek már több mint negyedét a Lenovo szállítja. Mindez összesen 140 darab rendszert jelent, amelyek között Európa második leggyorsabb szuperszámítógépe, a München mellett található SuperMUC-NG is szerepel.

A Lenovo és a Bajor Tudományos Akadémia Leibniz-Rechenzentrum (röviden LRZ) szuperszámítógépes központjával összeállított rendszer a TOP500 független mérései alapján legfeljebb 26,8 petaflop/másodperces csúcsteljesítményre képes, amely kapacitást a kritikus környezetvédelmi, asztrofizikai és biomedikai problémák megoldásához használják a kutatók. A SuperMUC-NG alapját a vízhűtéses ThinkSystem SD650 szerverek adják mintegy 6500 csomóponttal, amely installáció mérföldkőnek számít, hisz az a Lenovo 20 milliomodik leszállított szerverét is tartalmazza.

LRZ_sc

Az LRZ-nek összeállított szuperszámítógép összesen nem kevesebb mint 12 744 darab 24 magos Intel Xeon Platinum 8174 processzort, illetve 718 848 gigabájt rendszermemóriát tartalmaz, amely erőforrásokat az Intel Omni-Path interkonnektjével kötötték össze a mérnökök. A rendszer integrálja a Lenovo Intelligent Computing Orchestratort (LiCO) is, amely egy kényelmes kezelőfelületet tartalmaz intuitív felhasználói felülettel. Ez magas szintű virtualizációval könnyíti a HPC és az AI alkalmazások, valamint a különféle felhőalapú komponensek fejlesztését.

A SuperMUC-NG további érdekessége, hogy az a Lenovo vadiúj, saját fejlesztésű vízhűtés technológiájával rendelkezik. A Neptune fantázianévre keresztelt rendszert a nagy sűrűségű és nagy teljesítményű kiszolgálóihoz tervezte a vállalat, amely tökéletesen ráillik a szuperszámítógépes környezetre. A Lenovo szerint rendszerével 90 százalékkal növelhető a hőelvezetés hatékonysága, amelynek hála akár 40-45 százalékkal is csökkenthető az adatközpont energiaköltsége.

A Neptune több fejlesztésből áll: A processzort és a memóriákat is lefedő DTN (Direct to Node) langyos vizes ("meleg vizes") egység, illetve az egyetlen nagy radiátornak is tekinthető, kifejezetten sűrű rendszerekhez tervezett RDHX (Rear Door Heat Exchanger) kapcsolódik egymáshoz. Ezt egy hibrid elemmel lehet kiegészíteni, amely figyelembe veszi a rendszer kritikus mutatóit. Amennyiben a hűtéssel bármilyen probléma merülne fel, vagy csak egyszerűen az adott munkafolyamatnak épp nincs szüksége maximális tempóra, akkor a rendszer szerves részét képző EAR (Energy Aware Runtime) dinamikusan (le)szabályozza a kiszolgálókban található processzorok és memóriamodulok, illetve az egyes hűtési komponensek működési paramétereit.

TS_SD650

A fejlesztésével rendkívül kedvező PUE-értékek (Power Usage Effectiveness) is elérhetőek. Míg a klasszikus léghűtéses rendszerek 1,5 és 2 közötti PUE-vel rendelkeznek, addig a Lenovo megoldásával akár 1,1-es érték is elérhető, amely nagyon közel van az ideálisnak tekinthető 1-hez. A vízhűtés mellett egyébként az szól, hogy a víz-levegő (vagy hűtőborda-levegő) hőcsere nem túl hatékony. Míg a hagyományos megközelítésben három ilyen hőátadásra van szükség (szerver-adatközpont levegője, levegő-CRAC, majd a kültéri hőcserélő), vízhűtés esetében csupán egyre, a többlépcsős hőátadás többi fokozata az akár nagyságrenddel hatékonyabb víz-víz lehet.

ThinkSystem alapokon

A Lenovo még 2017 augusztusában jelentette be, hogy alaposan megújítja adatközpontos (DCG) portfólióját, amelyet ennek keretében két márka alá csoportosított. Az egyik ilyen a ThinkAgile, amely alatt a Lenovo hiperkonvergens megoldásai kapnak helyet, például Azure Stackkel. A másik a ThinkSystem, amely a Lenovo szervereit, egyes tárolóit, illetve hálózati eszközeit takarja, mindezt több tucat különféle megoldással. A ThinkSystem család üzleti kritikus kiszolgálóktól kezdve, rack, torony, blade szervereket, közép- és felsőkategóriás all-flash tárolókat, illetve Fibre Channel és Ethernet hálózati switcheket tartalmaz.

[A Lenovo megbízásából készített anyag]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról