HWSW

Eredeti tartalmakban szeretne erősödni az Apple Music

Úgy tűnik, az Apple a videostreaming szolgáltatókhoz hasonlóan a saját gyártású tartalmakban látja a hosszú távú siker lehetőségét. Iparági források szerint megvette ugyanis a londoni Platoont, amely tehetséges zenészeket támogat a siker elérésében.

Felvásárolta az Apple a londoni Platoon startupot, hogy ezzel is növelje zenei üzletágát és még kiélezettebbé tegye a versenyt a jelenlegi streaming piacvezető Spotify szolgáltatásával szemben - jelentette elsőként a Music Business Worldwide [1]. Az Apple Music stabil növekedést tudhatott magáénak az elmúlt hónapokban, így már 50 millió felhasználónál jár, és az Egyesült Államokban ezzel meg is előzi a konkurensét - világszinten viszont még mindig a Spotify jár előrébb a maga 83 millió előfizetőjével [2], összesen pedig 180 millió felhasználójával. Úgyhogy az Apple internetes szoftverek és szolgáltatásokért felelős alelnökének korábbi nyilatkozata szerint [3] a piac még több százmillió potenciális előfizetőt tartogat a vállalat számára. A cupertinói cég pedig aktívan igyekszik is növelni piacát, többek közt a Shazam felvásárlásával [4] vagy legutóbb az Amazonnal kötött partnerségen [5] keresztül.

xMost a 2016-ban alapított Platoon [6] felvásárlása egy újabb lehetőség az Apple számára, hogy megvalósítsa célját, és nagyjából fel is vázolja a tervezett fejlesztések vonalát, amely egyébként az Up Next tehetségfelfedező programjához [7] kapcsolódik. A bekebelezett startup ugyanis felkarolja az új (amerikai és brit) tehetségeket, támogatja a zenészek friss alkotásainak létrehozását, népszerűsítését és kereskedelmi forgalmazását.

Az adatokat a startup alaposan elemzi, hogy aztán a marketing stratégiát pontosan kidolgozza a minél nagyobb közönség elérése érdekében. Továbbá a szolgáltatás segít kiépíteni a kapcsolatot a művészek, valamint a megfelelő kiadók között is, így vált például ismertté Billie Eilish, aki 2017-ben az Interscope lemezkiadóval írt alá szerződést. Mr Eazi pedig a Platoonon keresztül gyűjtött támogatást a Leg Over videóklipjének [8] megvalósításához, amely már több mint 43 millió megtekintésnél jár a YouTube-on.

Az Apple Szolgáltatások üzletága egyre csak gyarapodik

Ebből az akvizícióból arra lehet következtetni, hogy az Apple valószínűleg az eredeti tartalmak közlésében (és így a kiadók megkerülésében) látja a hosszú távú szerepét, akár teljesen exkluzív vagy bizonyos ideig exkluzívan hallgatható zeneszámok, albumok formájában. A módszer már a videostreaming szolgáltatóknak is jól bevált, a Netflix, az Amazon Prime vagy a Hulu is főleg a saját gyártású tartalmaknak köszönheti a sikerét, és mindegyik ebbe a területbe fektet hatalmas összegeket. Az exkluzív albumok megjelentetésével pedig zenei téren az Apple Music, a Tidal és a Spotify is [9] próbálkozik egy ideje, és ezek szerint a cupertinói óriás főleg ezen a vonalon terjeszkedne tovább.

A Music Business Worldwide értesülései szerint a Platoon egy tucat alkalmazottját továbbra is az egyik alapító, Denzyl Feigelson fogja vezetni. A csapat folytatja a tehetségkutatást és támogatást, akár turnék szervezéséről, új dalok felvételéről vagy közösségi média marketingről van szó. Továbbá a források szerint a művészek a jövőben is szerződhetnek kiadókkal, és terjeszthetik a számaikat - azért ennek a formájába a későbbiekben valószínűleg az Apple is bele fog szólni.

A vállalat ezúttal sem közölte a felvásárlás összegét, ahogy más akvizícióikor sem szokta. Azonban a befektetett összeg várhatóan megtérül, hiszen a cég Szolgáltatások üzletága egyre csak növekszik, az előző pénzügyi negyedévben [10] már elérte a 10 milliárd dollárt, amelynek növekedéséhez és bevételéhet az Apple Music is jelentősen hozzájárult.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.musicbusinessworldwide.com/apple-acquires-ar-and-creative-services-company-platoon/
[2] https://www.hwsw.hu/hirek/59161/spotify-penzugyi-negyedeves-jelentes-2018q2.html
[3] https://www.hwsw.hu/hirek/58569/apple-music-zenestreaming-szolgaltatas-forgalom-piac-spotify.html
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/58177/shazam-apple-music-itunes-felvasarlas-akvizicio.html
[5] https://www.hwsw.hu/hirek/59707/apple-music-amazon-echo-zene-straming-okos-hangszoro-alexa.html
[6] https://platoon.ai/
[7] https://www.billboard.com/articles/business/7767892/apple-music-launches-up-next-developing-artist-program-with-6lack
[8] https://www.youtube.com/watch?v=v15sS1sL_S4
[9] https://www.hwsw.hu/hirek/56979/spotify-zene-streaming-elofizetes-exkluziv-tartalom-apple-music-tidal.html
[10] https://www.hwsw.hu/hirek/59586/apple-negyedev-jelentes-tim-cook-ipad-iphone.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/59738/apple-music-platoon-felvasarlas-eredeti-tartalom.html
Író: Habók Lilla ()
Dátum: 2018. december 10. 13:15
Rovat: eco@tech