Szerző: Asztalos Olivér

2018. október 30. 12:31

Mégis ráfanyalodhat a TSMC gyártósoraira az Intel

Tajvani pletykák szerint egyes belépőszintű termékek gyártását házon kívülre viheti az Intel.

Mégis bérgyártói segítséget vehet igénybe az Intel - állítja a félvezetőgyártásban rendszerint jól értesült Digitimes. A magazin információ szerint a csúcsra járatott gyártósorokon bizonyos belépőszintű termékek előállításának kiszervezésével könnyítene az Intel. A Digitimes szerint a lépés egyes Atom processzorokat, illetve olcsóbb lapkakészleteket érintene, míg a gyártástechnológiára kényesebb, nagyobb lapkaterületű, nem utolsó sorban pedig emiatt drágább chipeket továbbra is házon belül tartana a gyártó. A magazin egyelőre nem nevezett meg bérgyártót, az Intel és a TSMC azonban már több közös projektet is maga mögött tudhat (korábbi Atomok, rádiós modemek, FPGA-k), így jó eséllyel a piacvezető tajvani vállalatnál landolhat a megbízás.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az Intel pontosan mely lapkadizájnok gyártását viszi házon kívülre. Az egyik lehetséges érintett a nagyjából egy éve elrajtolt Gemini Lake kódnevű fejlesztés lehet, ami a Pentium és Celeron márkanevek alatt van jelen a piacon. A kettő- vagy négymagos processzorok viszonylag kis lapkamérettel bírnak (az Intel nem közöl konkrét értéket), a legdrágább modell pedig mindössze nettó 161 dollárba kerül. A lapkakészletek oldaláról például a H310 köthet ki a TSMC-nél. Ezt az Intel jobb híján már 22 nanométeren gyártja, ám vélhetően az egyre korosabb gyártósorok helyére már inkább 14 nanométeres lapkák előállítására képes eszközöket telepítene a vállalat, amelynek előfeltétele lehet a belépőszintű PCH-k előállításának átmeneti kiszervezése.

goldmontp

Ezzel párhuzamosan az Intel már gőzerővel dolgozik gyártókapacitásának bővítésén. A vállalat még a hónap elején erősítette meg, hogy nem képes maradéktalanul kiszolgálni a piaci igényeket. Az Intel weboldalán olvasható tömör nyilatkozat szerint a gyártó jelenleg képtelen elegendő chipet előállítani, illetve szállítani. Tűzoltás gyanánt a drágább modelleket priorizálja az Intel, legyen szó a szerverekbe szánt Xeon, vagy a PC-s Core processzorokról. A közleményből továbbá kiderült, hogy hosszabb távon kapacitásbővítésben gondolkozik a vállalat, és 1 milliárd dollárt szán a 14 nanométeres technológiát alkalmazó gyártósorok bővítésére, miközben tovább dolgozik a masszív késéssel, várhatóan csak nagyjából egy év múlva érkező 10 nanométer felfuttatásán.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Elsőként nagyjából egy hónapja látott napvilágot, hogy az Intel nemes egyszerűséggel kifutott 14 nanométeres gyártókapacitásából. Ennek oka, hogy nagyjából egy időben nőtt meg minden fronton a 14 nanométeres lapkák iránti igény, miközben az immár négy éve futtatott gyártástechnológia tehermentesítésére (is) hivatott 10 nanométer kihozatala a vártnál csak sokkal lassabban javul. Ez az asztali kliensprocesszorok esetében olykor 20-60 százalékos áremelkedést eredményezett. A termékpalettát szemlélve nem meglepő, hogy csúcsra vannak járatva a gyártósorok, a vállalatnak ugyanis szinte az összes processzorát, az új generációs lapkakészletek egy részét, valamint a pár hete megjelent iPhone-ok rádiós modemeit is 14 nanométeren kell termelnie, ez utóbbit több tízmilliós darabszámban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról