Szerző: Habók Lilla

2018. október 25. 13:00:00

Megbünteti az olasz versenyhatóság az Apple-t és a Samsungot

A maximálisan elérhető bírságot szabta ki az olasz versenyhatóság az Apple-re és a Samsungra a szoftveres lassítások miatt, amellyel a felügyeleti szerv szerint a gyártók az új készülékek vásárlását akarták elérni.

Megbüntette az versenyhatóság az Apple-t és a Samsungot a szoftverfrissítések miatt, amelyekkel a gyártók szándékosan lassították a mobiltelefonokat - írja a hatóság, az Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) közleménye. Mindkét gyártó összesen 5-5 millió eurós büntetést kapott a tevékenységért Olaszországban, mivel a tevékenységével több pontban is megsértette a helyi fogyasztóvédelmi szabályozást. Az Apple-nek pedig még további 5 millió eurót is be kell fizetnie, amiért az ellenőrzőszerv szerint nem adott elég világos információt a felhasználóinak a telefonok akkumulátorainak cseréjéről.

Machine learning és Scrum alapozó képzések indulnak! (x) A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!

Az Apple szándékos szoftveres lassítása körüli botrány tavaly decemberben pattant ki, amelynek részleteiről itt és a cég magyarázatáról itt írtunk. Röviden, a cupertinói vállalat közleménye szerint a lassításra azért kerül sor, mivel az öregedő akkuk bizonyos esetekben már nem voltak képesek kiszolgálni a CPU energiafelvételét, emiatt a telefonok sokszor váratlanul kikapcsoltak. A maximális órajel alacsonyabbra állításával a kikapcsolások ritkábbá váltak, cserébe a készülékek nagyon lelassultak. Az Apple elmondása szerint csak olyan esetekben lassította a CPU-t, ahol ezt az akku állapota szükségessé tette, a telep cseréjét követően pedig visszaállította az eredeti teljesítményszintet - ennek érdekében pedig akciós akkucserét is hirdetett. A cég a felhasználóknak szóló nyílt levelében kifejtette, hogy mindezzel nem új termék vásárlására akarta ösztönözni a felhasználóit.

Az olasz felügyeleti szerv viszont nem volt elégedett az Apple magyarázatával, mivel közleménye szerint még a szoftverfrissítés előtt kellett volna tájékoztatni a fogyasztókat, és az akciós akkucserélős gesztus is csak később érkezett. Így a hatóság indoklása szerint a vállalat a szoftveres lassítással jelentősen csökkentette a készülékek funkcionalitását és teljesítményét, ezzel pedig új telefon vásárlására akarta ösztönözni a fogyasztókat. Továbbá az Apple egy további pontban is megsértette a helyi fogyasztóvédelmi szabályt, mivel nem tájékoztatta elég megfelelően a felhasználókat a lítium elemek alapvető jellemzőiről, például azok átlagos időtartamáról és avulásáról, valamint "az akkumulátorok karbantartására, ellenőrzésére és cseréjére vonatkozó helyes eljárásokról az eszközök teljes funkcionalitásának megőrzése érdekében".

A töltési ciklusok számával esett az akkuból kinyerhető feszültség és töltés

Bár a Samsung esetében nem tudunk nyilvános lassítási botrányról, de az olasz hatóság szerint a 2014-ben megjelent Samsung Galaxy Note 4 kapcsán is hasonló felhasználói panaszok érkeztek be hozzá. Az ügyfélszolgálati feljegyzések és a Samsung "belső levelezései" alapján a 2016-ban kiadott androidos operációs rendszer frissítése nem volt a optimalizálva a Galaxy Note 4 készülékekre. Ennek eredményeként a készülékek tulajdonosai nem várt hibákat, például automatikus újraindulást tapasztalhattak - a garancián kívüli hibák javítása pedig magas költségekkel járt a fogyasztóknak.

Összességében az olasz AGCM szerint mindkét vállalat olyan szoftverek telepítését ösztönözte a készülékekre, amelyeket az eszközök nem támogattak megfelelően, és erről a cégek nem tájékoztattak előzetesen megfelelően a felhasználóikat. Ezenkívül az Apple és a Samsung nem is biztosított a készülékek tulajdonosainak olyan eszközt, amellyel a korábbi funkcionalitást hatékonyan visszaállíthatnák. Az olasz hatóság a problémák súlya miatt mindkét cégre a helyi maximálisan elérhető bírságot szabta ki, a Samsungnak 5 millió eurót, míg az Apple-nek a két vitatott gyakorlat miatt összesen 10 millió eurót kell fizetnie.

A Samsung a Reutersnek küldött közleményében kifejtette, hogy soha nem adott ki olyan szoftverfrissítést, amely csökkentette volna a Galaxy Note 4 teljesítményét, ezért nem tartja helyénvalónak az olasz hatóság büntetését, és fellebbezést tervez. Az Apple egyelőre nem reagált az olasz hatóság közleményére.

a címlapról

tikk-takk

0

Hibrid okosórát fejleszt a Google?

2019. szeptember 18. 14:46

Újabb részletek derültek ki a Fossiltól vett technológiáról, érdekes hibrid készülékek lehetnek a csőben.