Szerző: Habók Lilla

2018. október 5. 16:33

Elfogadta az Európai Parlament a videostreaming tartalmi kvótát

Az Európai Parlament képviselőinek többsége egyetértett az audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatozó irányelv frissítésében, amely innentől a videoközvetítő és videomegosztó platformokra is vonatkozik. Többek közt a Netflix és az Amazon köteles lesz 30 százalék helyi tartalmat nyújtani minden EU-s tagállamban.

Megszavazta az Európai Parlament az audiovizuális médiaszolgáltatások irányelvének frissítését a legalább 30 százalékos helyi tartalmakra vonatkozó szabályozással és a szigorúbb gyermekvédelmi elvárásokkal együtt. Az EP tagjai közül 452 képviselő szavazott a frissítés elfogadása mellett, 132 ellene és további 65 fő tartózkodott a kérdésben - írja az EP közleménye. A szavazás meglepően hamar történt, mivel a tárgyalások még csak múlt hónapban zárultak le, és így a döntést inkább decemberre várták az iparági források. Ez a szavazás viszont még nem egészen az utolsó volt, mivel azt még az Európai Unió Tanácsának, vagyis a tagállamok minisztereinek is el kell fogadni, de ez már tényleg csak formális kérdés lesz.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az irányelv frissítése meglehetősen nagy dolog, mivel innentől kezdve az audiovizuális médiaszolgáltatások szabályai a videoközvetítő megoldásokra és a videomegosztó platformokra is vonatkoznak majd, beleértve például a Netflixet, a YouTube-ot, a Facebookot, és a szolgáltatásokban közzétett élő videókat is. A frissítések közül pedig a legjelentősebb, hogy a video-on-demand platformok katalógusaiban legalább 30 százalékban "helyi tartalmaknak" kell megjelenni minden egyes tagállamon belül, tehát Magyarországon is. Az új szabály így gyakorlatilag a digitális-webes szolgáltatók és a hagyományos tévés szereplők közötti mesterséges különbséget törli el, a tévésekre eddig érvényes szabályokat terjeszti ki.

Arról viszont a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek majd, hogy mit jelentenek a helyi tartalmak. Ennek részeként az országban (például Etyeken) készített produkciók beleszámítanak-e majd a kvótába, vagy pedig a német modellt szeretnék követni, amelynek keretében a streaming cégek a helyi előfizetési díjakból bizonyos összeget a nemzeti filmalapokba fizetnek be. A nagyobb videostreaming szolgáltatók, úgy mint a Netflix és az Amazon már eddig is felfedezték az európai tartalomgyártás előnyeit - például a megszokott amerikai filmekhez képest eltérő tartalmak készítését, amelyet akár az amerikai felhasználók is megnéznek.

netflix_nepszeru_sorozatok_idegennyelv

Úgyhogy a Netflix már idén is 1 milliárd dollárt tett félre az európai filmekre, és már bejelentette, hogy a mostani londoni és amszterdami iroda mellett jövőre Párizsban és Madridban is szeretne irodákat nyitni a helyi tartalmak elősegítése érdekében. A spanyol mint az egyik legelterjedtebb nyelv egyébként is fontos a cégnek, például a spanyol gyártású Money Heist (La Casa de Papel) a legnézettebb nem angol nyelvű sorozat a szolgáltatásban. Szóval látható a Netflix gyors terjeszkedése Európán belül, de az Európai Parlament most megszavazott irányelve nem csak a nagyobb nyelvekre és tagállamokra vonatkozik, hanem valamennyire, úgyhogy ha nem is helyi irodára, de valamilyen megegyezésre itthon is szüksége lesz a Netflixnek és az Amazonnak is.

Szigorúbb tartalmi szabályok

Ezenkívül az irányelv részeként inkább például a YouTube-ot, a Facebookot vagy a Twitch-et érinti, hogy eredményesebben kell védeniük a kiskorúakat a káros tartalmak ellen, nem jeleníthetnek meg számukra indokolatlan erőszakot vagy erőszakra buzdítást, pornográfiát. Ha egy felhasználó ilyen jellegű tartalmat jelent meg, akkor azt minél előbb el kell távolítani, valamint a cégek egyáltalán nem gyűjthetnek adatokat a gyerekekről hirdetési céllal. Még egy reklámozásra vonatkozó korlát, hogy a napi közvetítések csak 20 százalékban tartalmazhatnak hirdetéseket.

Továbbá szigorúbb szabályokat kell bevezetnie a szolgáltatásoknak a gyűlöletbeszéd és a terrorizmushoz kötődő tartalmak szűrésére is, és ez a feltöltött videók mellett az élő adásokra is vonatozik. Így a platformoknak az irányelv szerint átláthatóbban kell mutatniuk a szűrési és a moderációs eljárásokat, lehetővé tenni a könnyű bejelentést, viszont a szabályozás nem követeli meg a szűrési automatizmusokat.

Az Európai Tanács döntése után a tagállamoknak 21 hónapja lesz, hogy bevezessék a szabályozást a nemzeti jogba, és ennek részeként döntsenek akár a tartalmi kvóta feltételeiről, akár a konkrét helyi gyermekvédelmi és terrorizmus elleni szabályokról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.