Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 16. 17:11

Nekimegy az Intelnek az ARM

Ambiciózus útitervvel venné be a PC-piacot az ARM, amely pár éven belül az Intelt is megelőzné fejlesztéseivel.

Rendhagyó módon egy roadmappel jelentkezett az ARM. Az ütemterv alapján a jövőbeni fejlesztéseit jellemzően mindeddig rejtegető brit tervezőcég a PC-piac meghódítását tűzte ki célul, immár egészen egyértelműen. Ehhez az évtized végéig három új magot dob piacra a vállalat, amelyekkel az ígéret szerint még az Intel processzorok számítási teljesítményét is túlszárnyalja. Az ARM ugyanakkor nem áll meg ennyinél, az ugyanis magasabb hatékonyságot, ezzel együtt pedig notebookok esetében magasabb üzemidőt is ígér. Az Intel aktuális helyzetét ismerve bár nem tűnik lehetetlennek a terv megvalósítása, a siker így sem garantált, egyelőre ugyanis a Microsoft Windowsba épített egyes saját alkalmazásain kívül jóformán semmilyen más közismert szoftver nem támogatja a mainstream PC-piacra szánt ARM-alapú fejlesztéseket.

Az ARM számára kvázi teljesen új vadászmezőt jelentő személyi számítógépes piac ostromát a Cortex-A76 nyitja. Ezt a magot még nyár elején leplezte le a tervezőcég, amely az Intel Skylake-ével emlegette egyetlen lapon a fejlesztés teljesítményét. Az ígéret szerint ugyanis az A76-tal 10 százalékra csökkenti lemaradását az ARM, papíron átlagosan ennyivel lassabb a Skylake-nél a várhatóan pár hónapon belül piacra kerülő mag.

arm_a76_projperf

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A most publikált számok szerint az eltérést részben kompenzálhatja a disszipáció, az ARM szerint ugyanis egy Cortex-A76 magokkal szerelt, az Intel Core i5-7300U-hoz hasonló az utóbbi TDP-jének harmadával, azaz csupán nagyjából 5 wattal beéri. A SPEC2006INT eredmény alapján végzett kalkulációból ugyanakkor nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, az amúgy ígéretes A76 valós teljesítményének megismeréséhez célszerű megvárni a végleges termékeket.

A friss útiterv alapján az A76 után nem sokkal újabb magok érkeznek. A Deimos kódnevű fejlesztést már kifejezetten a 7 nanométeres bérgyártói node-okhoz tervezi az ARM. Az ígéret szerint a csőben lévő mag 15-20 százalékkal múlhatja majd felül az A76-ot, ezzel párhuzamosan pedig 5-10 százalékkal a Skylake-et, vagyis elvileg már jövőre túlszárnyalható az Intel, mely csupán a jövő év végére ígéri a magasabb IPC-t hozó Ice Lake-et. Az ARM azonban látszólag már erre is felkészült, hisz 2020-ra már a Deimost leváltó fejlesztés, a Hercules van betervezve. Az 5-7 nanométerre tervezett mag előreláthatólag 10-15 százalékkal múlhatja felül közvetlen elődjét, amivel az ARM tarthatja a lépést x86-os konkurensével.

arm_pc_cores

Kincstári optimizmusból tehát nincs hiány az ARM-nál, azonban ahogy feljebb említettük, még akkor sem garantált a siker, ha valóban sikerül megugrani az ambiciózus teljesítményszinteket. Kiforrott szoftveres ökoszisztéma nélkül ugyanis félkarú óriások lehetnek a processzorok, hisz azok potenciáljának kiaknázásához natív ARM-os alkalmazásokra lenne szükség (Windows alá), amelyeket egyelőre nagyítóval is nehezen találni a piacon. Ennek tükrében érdekes lesz látni, hogy az ARM-nak sikerül megugrani azt, ami az Intelnek nem sikerült. Utóbbi vállalat ugyanis csúfosan belebukott az ARM felségterületének számító okostelefonos piac meghódításába, sok milliárd dollárt kidobva az ablakon. Az ARM-nak most egy hasonló a meccset kell lejátszani fordított felállással, kapuban az Intellel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról