Szerző: Asztalos Olivér

2018. augusztus 6. 13:04

Zsarolóvírus zavarta meg a TSMC működését

A kártevő miatti kiesés akár 200-300 millió dolláros lyukat is üthet a bérgyártó bevételében.

Zsarolóvírus miatt esett ki nagyjából egy teljes nap a tajvani TSMC működéséből. A félvezetőkkel foglalkozó legnagyobb bérgyártó még múlt hétvégén adta hírül, hogy gyártósorainak egyes részét kénytelen volt leállítani, az azokat működtető PC-kre ugyanis számítógépes vírus került. A vállalat közleménye alapján mostanra sikerült visszaállítani az érintett rendszerek 80 százalékát, azonban a nagyjából 24 órás kiesés így is tetemes kárt okozott, amely a negyedéves bevétel akár 3 százalékát, azaz körülbelül 250 millió dollárt is jelenthet.

Lora Ho, a bérgyártó pénzügyi igazgatója elmondta, hogy vállalata 30 éves fennállásában nem ez az első támadás, azonban a kártevők ez eddig nem tudtak eljutni a gyártósorokig, így azok nem befolyásolták számottevően a termelést. A TSMC közleménye szerint a kártevő új eszközök telepítése során jutott át a szigorú, ám közel sem tökéletes védelmi vonalakon, amely ezt követően a belső hálózaton terjedt tovább. A vállalat hangsúlyozza, hogy az adatintegritás nem sérült, valamint a támadásban bizalmas adatok sem kompromittálódtak. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy pontosan milyen vírus jutott el a gyártósorokig, de iparági pletykák szerint a hírhedt WannaCry bénította meg a termelést.

fab

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat tegnapi közleményéből az is kiderült, hogy több üzem is érintett, a fertőzés mértéke pedig eltérő. A TSMC emellett közölte, hogy tajpeji idő szerint tegnap 14:00-ra már sikerült visszaállítani az érintett gyártósorok 80 százalékának működését, a mai napon pedig teljesen befejeződhet a helyreállítás. A vállalat a viszonylag gyors reakció ellenére csúszásokkal számol, tehát az eredeti hátáridőket több esetben sem tudja majd tartani.

Lora Ho szerint emiatt akár 3 százalékkal, azaz körülbelül 250 millió dollárral is kevesebb lehet cége harmadik negyedéves forgalma, a bruttó nyereség pedig 1 százalékkal mehet a korábban várt alá. A bérgyártó ugyanakkor optimista, kalkulációi szerint a negyedik negyedévben sikerülhet behozni a lemaradást, amellyel együtt meglehet az éves szinten prognosztizált 5-10 százalékos növekedés.

Rosszkor jött

A kiesés nehezen jöhetett volna rosszabbkor, a TSMC ugyanis már gőzerővel dolgozik az ősszel megjelenő különféle új termékek processzorain. A bérgyártó legnagyobb ügyfelének számító Apple például akár fél tucat újdonságot is bemutathat a következő hónapban, amelyekbe egyaránt a tajvani vállalat legújabb, 7 nanométeres gyártástechnológiájára épülő központi egység kerülhet.

A cupertinói cég nagyjából két éve kötött exkluzív szerződést a TSMC-vel, amely bár pénzügyileg valószínűleg kedvezőbb, cserébe kockázatosabb mint a két beszállítós modell. Amennyiben ugyanis bármilyen okból akadozna a nehezen pótolható processzorok termelése, az begyűrüzhet a készülékellátásig. Jelen példa szerint ennek oka vírustámadás is lehet, de Tajvanon a földrengések sem ritkák, legutóbb 2016 elején okozott kárt a TSMC több üzemében is egy erősebb földmozgás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról