Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 15. 09:57

Tajvani földrengés: komolyabb károkat okozhatott

Túlságosan optimistának bizonyult a TSMC első körös kárfelmérése, a legfrissebb hírek alapján a február eleji földrengés nagyobb mértékben befolyásolhatja a termelést. A tajvani bérgyártó szerint ugyanakkor a korábban megcélzott bevétel még így is tartható lesz.

Egy százaléknál nagyobb mértékben befolyásolhatja a TSMC idei félvezető termelését a február 6-i földrengés, számolt be a tajvani Digitimes. A bérgyártó Tajnan városában található mindhárom félvezetőgyártó üzeme megsérült. A Fab 6 és a Fab 14B jelzésű épületeket, illetve azok eszközeit már nagyrészt helyreállították, a Fab 14 esetében viszont elhúzódnak a munkálatok, az első kárfelmérés túlságosan optimistának bizonyult.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Mindez azt eredményezheti, hogy a TSMC által korábban jósolt, egy százalék alatti visszaesés magasabbra rúghat, de hogy ez pontosan mekkora számot takarhat, azt egyelőre nem árulták el az illetékesek. A bérgyártó közölte, hogy a történtek ellenére is optimisták, az első negyedévre előzetesen megcélzott nagyjából 6 milliárd dolláros bevétel még a természeti csapás utóhatásai ellenére is tartható lesz.

A földmozgásban legnagyobb mértékben érintett Fab 14-ben 20 nanométeres gyártástechnológián munkálták meg a szilícium ostyákat. Ezt többek között olyan termékek alkalmazzák mint az Apple A8 és A8X, vagy a Qualcomm Snapdragon 810 rendszerlapkák A TSMC ezt a csíkszélességet folyamatosan kivezeti, helyét pedig 16 nanométeres technológiák veszik át.

Tajvanon viszonylag sűrűn fordulnak elő nagyobb erejű földrengések, például 2013-ban nem kevesebb mint hat különböző, nagyjából 6-os erősségű földmozgást regisztráltak a szigetországban. A TSMC mellett még számos vállalat rendelkezik félvezetőgyártó üzemmel Tajvanon, amennyiben pedig bármilyen okból komolyabban megrongálódik egy, az akár komolyabban befolyásolhatja a termelést, illetve az egyes komponensekre épülő termékek gyártását. Hasonlóra példa az a nagyjából öt évvel ezelőtti thaiföldi árvíz, melynek hatására óriási mértékben drágultak a merevlemezek.

a címlapról